La música abraça el patrimoni i la naturalesa en La Foia de Bunyol-Xiva

COMPARTIR:

La Foia de Bunyol – Xiva es una comarca que respira música pels quatre costats, amb 12 societats musicals, i on tots els municipis tenen una i fins a dos agrupacions musicals.

Enclavada a l’interior de la província de València, La Foia està en l’eix de la comunicació de València amb Madrid, però també en l’eix musical de la Comunitat Valenciana, gràcies a la qualitat de les seues bandes i als premis reeixits, nacionals i internacionals, especialment de les dos societats de Bunyol, la Societat Musical L’Artística i el Centre Instructiu Musical L’Harmònica.

Xiva, Xest, Iàtova, Macastre, Alboraig, Godelleta, Set Aigues, Dos Aigues i Millars completen el panorama musical d’una comarca que té tants atractius naturals i patrimonials que es necessiten diverses visites per a conéixer-la en profunditat.

Començant des de baix

Les dotze societats musicals d’aquesta comarca tenen altres tantes escoles de música on diàriament es formen 1600 xiquets, joves i altres no tan xiquets que han descobert la seua faceta musical a edat adulta, com ens compta el seu president comarcal, Ricardo Sales, qui ocupa el càrrec des de 2012.

Un de les fites de cada any és la trobada d’escoles de música, en l’arriben a reunir-se més de 2000 persones en algun d’ells i que va aconseguir en 2019 la seua dinovena edició a Millares.

Que la pandèmia ha afectat a totes les societats musicals és una cosa ja sabuda, en totes les comarques i en tota la Comunitat Valenciana. Però les societats musicals de la comarca tenen una trajectòria de més d’un segle, en alguns casos, i saben el que és capejar un temporal per a tornar amb més força.

Turisme musical La Foia de Bunyol-Xiva
Turisme musical La Foia de Bunyol-Xiva

Espais amb música

Una dotzena de societats musicals esguiten els deu municipis de la comarca, i per a conéixer-la, municipi a municipi, què millor que seguir la empremta de llocs amb música de la mà del seu president comarcal, Ricardo Sales.

Si arribem a Xiva, l’Atística sol desenvolupar els seus concerts bé a la Casa de la Música, o bé el Teatre Astoria, però amb iniciatives com les ‘Serenates de Sant Joan’ dels mesos estiuencs s’emporta la música a diferents enclavaments del municipi. És el moment ideal per a conéixer el seu barri antic, Bechinos, de clar origen musulmà, ple de cases emblanquinades i fins a la seua famosa Torreta, al peu de la qual es realitzen també concerts.

Si parlem de Bunyol, té nombrosos racons que respiran música, des de les seues dos bandes, amb sales de concerts per a centenars de persones, el Teatre Montecarlo (de la Societat Musical ‘Artística) o el Palau de la Música (del Centre Instructiu Musical ‘Harmònica); un passeig entre tots dos ens permetrà conéixer els carrers per les quals se celebra la mundialment coneguda Tomatina. Però a Bunyol hi ha més espais per a la música, que cada dos anys es rescaten en la Biennal, des de la Plaça d’Armes del seu castell medieval, passant per l’imponent auditori a l’aire lliure de Sant Lluís.

La fita musical de cada any és el ‘Mano a mano’ que reuneix a l’agost més de 200 músics de l’Artística i L’Harmònica en el que és considerat el gran ‘duel’ musical de cada temporada.

Però Bunyol no és l’única població amb dos societats musicals, també Yátova respira música amb la Unió Musical i la Santa Cecília amb una extensa programació anual. I és que les bandes de la Foia tenen una gran inquietud per mostrar els seus talents fora dels seus municipis, i com a exemple està el recent viatge a Hongria de la Santa Cecília de Macastre.

Són habituals els concerts a l’aire lliure a Set Aigues, Alboraig i Xest, que ens transporten fins a parcs i llocs emblemàtics, al peu de l’església de Setaigües, a El Recreo de Godelleta i tants altres, com el Lugarico Vell de Xest, o aprofitar per a conéixer vestigis prehistòrics Dos Aigues i Millars son una bona opció per a fer una escapada a aquesta comarca.

Una aposta segura en La Foia és la naturaleza. Serres com les de Xiva enclavaments com la Cova Turche de Bunyol, la Cova dels Coloms de Yátova, el pantà de Forata entre Macastre o Yátova són llocs plens de vida; si volem una mica més d’altura a Set Aigues trobarem els pics més alts de la comarca, rivalitzant amb Dos Aigues.

ALTRES NOTÍCIES