Les veus que acompanyaran a la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV en Les Arts (I): el Coro Universitario Sant Yago

COMPARTIR:

El Coro Universitario Sant Yago de València serà una de la dos formacions corals que acompanyaran a la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV en el concert de Les Arts el pròxim 25 de febrer, en el qual interpretaran Carmina Burana. Està compost en la seua majoria per estudiants i llicenciats d’universitats valencianes. Va ser fundat en 1968 i durant més de cinc dècades de trajectòria s’ha consolidat com una de les corals més importants de la Comunitat Valenciana. Des de 2008, el seu director titular és Pau de Luis Alba. En Al Compàs parlem amb ell abans d’este gran concert.

Al Compàs. Quants membres té el cor en l’actualitat?

Pau de Luis. El cor té actualment en plantilla uns 50 coralistas, però d’acord amb Cristóbal Soler, per a poder fer front a una orquestra de tanta qualitat i tan nombrosa com la federal, ens hem reforçat amb altres 50 excoralistes, membres del nostre cor en altres èpoques, que s’han il·lusionat amb el projecte tant com nosaltres.

AC. Quins perfils integren el cor en l’actualitat?

PL. L’edat mitjana del cor està entorn dels 25/30 anys. Comptem amb estudiants universitaris de moltes de les universitats valencianes públiques i privades, encara que cada vegada abunda més el perfil de coralista jove que, una vegada titulat, inicia la seua marxa en el món laboral.

AC. Parlem d’una institució amb més de cinquanta anys, que tu dirigixes des de 2008. S’ha transformat molt el cor en els últims anys?

PL. Des que jo ho dirigisc, el cor, més que transformar-se, ha evolucionat. Els objectius del cor i el reconeixement que tenim continua sent el mateix, però han canviat els elements motivacionals que mouen als coralistas. La cerca d’un repertori innovador i de metodologies de treball diferents han sigut els meus objectius els últims anys.

AC. Com descriuries al Coro Universitario Sant Yago de 2024?

PL. Crec que el Coro Sant Yago actual combina dos elements fonamentals per a la supervivència de qualsevol formació coral: un grup de veus de gran qualitat i un ambient social enriquidor.

AC. Com afronteu el concert del 25 de febrer, què espereu de la unió amb la Jove Orquestra Simfònica de FSMCV?

PL. Coneixem la gran qualitat de l’orquestra, la seua enorme motivació i la gran tasca que el seu director duu a terme al capdavant. El nostre objectiu és estar a l’altura i, si pot ser, que es torne a comptar amb nosaltres en el futur.

AC. Quin creus que és major repte del recital en Les Arts per al cor?

PL. Va per davant que mai fins ara havíem cantat en Les Arts. Sempre és un repte acústic cantar des de les cadires de cor de qualsevol auditori, projectar la nostra massa sonora i no ser tapats per l’orquestra. El nostre últim concert en el Palau de la Música amb orquestra va ser en 2018, amb motiu del nostre 50 aniversari, i, en termes acústics, el resultat va ser molt satisfactori. Estic convençut que també ho serà el pròxim 25 de febrer en Els Arts.

AC. Carmina Burana és una de les obres capaces de congregar a més públic en un auditori. Quins reptes planteja per al vostre Cor?

PL. El Carmina Burana és una obra amb dos aspectes fonamentals: molts canvis de tempo i passatges extremadament aguts. Crec que el cor està preparat per a afrontar el segon amb garanties, però el primer aspecte és més preocupant, perquè depén d’una perfecta fusió entre cor, orquestra i director. Actitud i atenció màxima seran els nostres millors recursos.

AC. En eixe concert confluïu tres formacions que posen en valor el talent jove dels músics i cantants del nostre territori. Quin creus que és el nivell coral de la Comunitat Valenciana?

PL. Seria agosarat que jo valorara el nivell coral de la Comunitat. Preferisc valorar la tradició coral. La Comunitat compta amb més de 300 formacions corals al llarg del territori, amb una mitjana d’uns 30 coralistas per formació… crec que els números parlen per si sols sobre a l’arrelament d’esta bonica activitat que suposa unir la teua veu amb el del costat.

ALTRES NOTÍCIES

ALTRES NOTÍCIES