Santa Cecília 2023 en quatre moviments

COMPARTIR:

Acaben els dies centrals de Santa Cecília, setmanes en què les societats musicals han commemorat la patrona dels músics per auditoris i carrers. «Esta festivitat reflecteix l’essència de la nostra tradició, el que demostra que la societat musical és com una gran família», apunta Daniela González, presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

El calendari de concerts s’ha multiplicat a tota la Comunitat Valenciana per a celebrar a la patrona dels músics. «Al mes de novembre no hi ha poble en tota la Comunitat Valenciana on no hi haja una actuació especial. És també la demostració del poder vertebrador d’este moviment musical», explica González. Estes són les quatre fites fonamentals de l’edició que ja acaba de Santa Cecília. 

Primer moviment: una simfonia en quatre ciutats

Prova de la seua força cohesionadora, el diumenge previ a la festivitat es va celebrar el gran concert per Santa Cecília organitzat per la Generalitat Valenciana juntament amb la FSMCV. 60 bandes i més de 2.000 músics actuaren simultàniament en obert per al públic, en quatre ciutats: en la Ciutat de les Arts de València, l’esplanada del Port d’Alacant, la plaça del Centre de Congressos d’Elx i la Plaça Major de Castelló.

Segon moviment: Premis Euterpe-Ángel Asunción 

El mateix dia 22, al Palau de la Generalitat, el President Carlos Mazón atorgà els guardons dels Premis Euterpe-Ángel Asunción, que cada any reconeixen a persones, agrupacions, col·lectius i institucions que tenen una importància significativa per al moviment musical valencià: per la dedicació a la seua societat musical, per la participació en activitats, per destacar amb projectes d’inclusió o per alguna aportació especial.

Tercer moviment: una felicitació amb el cor

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana va felicitar a totes i tots els músics amb un vídeo on es relata el moment en què la banda acull als nous membres, en la tradicional desfilada per Santa Cecília. «Després d’anys estudiant, estic molt orgullosa d’entrar», conta al vídeo Sofía, protagonista de la campanya divulgada a través de les xarxes socials i la web de FSMCV, i obra de la productora Quatre Films durant el dia de Santa Cecília celebrat per l’Associació Musical Artística Nulense.

Quart moviment: una tradició que mira al futur

El vídeo en qüestió conta una de les tradicions més arrelades a les societats musicals: l’arreplegada de nous músics per Santa Cecília. Durant les setmanes que han envoltat el dia de la patrona dels músics, en cada municipi de la Comunitat Valenciana la banda de música ha eixit en desfilada pels carrers, parant davant de les cases de les i els joves que, des d’eixe moment, s’uneixen oficialment a la formació. «La banda és com una família. Em sembla bonic que vinga per a arreplegar a un nou membre», explicava Sofía al vídeo.

ALTRES NOTÍCIES