Una trobada de bandes que sona a història i esperança en Castell de Castells

COMPARTIR:

La carretera que porta a Castell de Castells presenta una postal partida per la meitat que recorda un dels capítols més tristos de la memòria recent de la Comunitat Valenciana: l’incendi que en 2022 va arrasar la zona. A la part dreta de l’asfalt, els estralls del foc; a l’esquerra, un verd esperançador i orgullós, pulmó de la Marina Alta.

En el centre de la localitat, dissabte passat, es produïa una altra imatge per a l’esperança: la de la unió de les poblacions a través de la música. Castell de Castells va acollir la Trobada de Bandes de la Marina Alta, una jornada emmarcada en la campanya d’Activitats Comarcals de la FSMCV.

576 músics de 21 societats musicals es van reunir en una població amb al voltant de 400 habitants. L’alcalde del municipi, Vicente Tomás Estalrich; i el president de la Unió Musical La Primitiva de Castell de Castells, Miguel Andrés Perales, van exercir d’amfitrions d’un acte al qual també van acudir la presidenta de FSMCV, Daniela González; i el president comarcal de la Federació a la Marina Alta, Manuel Berenguer.

Des de l’esplanada al costat del cementeri de la localitat van partir totes les agrupacions en desfilada. Cada formació es detenia uns minuts en arribar a la plaça, on es concentrava el públic, i continuava en cercaviles cap a l’escenari. En finalitzar, a cada societat musical se li entregaven dos obsequis que recorden la fita pel qual es van reunir en esta localitat de l’interior de la Marina Alta: la celebració del seu centenari.

«En realitat complírem cent anys en 2021, però la pandèmia ha anat dilatant els actes i per això seguim de celebració», conta el president de La Primitiva. «Després de la pandèmia va arribar l’incendi, que es va produir just quan celebràvem les festes patronals; la banda tocava i les flames es veien a l’horitzó. Enguany ens hem anat recuperant i la societat musical és l’ànima cultural del poble», explica Andrés.

A Castell de Castells hi ha quasi un músic per casa: 70 intèrprets entre 400 veïns. A més, compta amb una escola supramunicipal els professors de la qual itineren també per Alcalalí, Benigembla, Murla i la Vall de Laguar. 

«El suport de la població a l’acte i al col·lectiu en general és fantàstic. Després de la desfilada oficial van organitzar un sopar per a tots els músics en el qual es reflecteix l’esperit d’estes jornades i el millor de les nostres societats musicals», expressa el president comarcal de FSMCV.

Un col·lectiu carregat d’història i de futur, com reflecteixen els regals que cada formació es va emportar de la jornada: el llibre Castell de Castells. Un segle de música, sobre la història centenària de la societat musical del municipi; i el disc Músics del XXI, el títol del qual és el mateix que el pasdoble escrit pel compositor José Rafael Pascual Vilaplana en homenatge a La Primitiva, banda que va dirigir a principis dels noranta.

ALTRES NOTÍCIES

ALTRES NOTÍCIES