El do de pit de les societats musicals de la Vall d’Aiora-Cofrents

COMPARTIR:

La comarca de la Vall d’Aiora-Cofrents és, possiblement, un dels territoris amb més músics per habitant de la Comunitat Valenciana, la qual cosa implica una densitat musical quasi irrepetible en el món. Per a il·lustrar esta afirmació val una dada: Jarafuel, població amb aproximadament 750 habitants censats, compta amb 300 socis en la seua agrupació. Projectes com l’escola de música comarcal han aconseguit que cap xiquet o xiqueta haja de renunciar a la seua recentment despertada vocació o viatjar massa lluny per a desenvolupar-la.

Este municipi es va convertir dissabte passat en un de punts més interessants musicalment de la Comunitat. Allí va tindre el seu clímax un cap de setmana que va reunir les agrupacions federades en la FSMCV de la comarca. 

Al matí, la localitat de Cofrentes va acollir una reunió de les societats musicals de la comarca on es van abordar temes comuns a les bandes i que va comptar amb la presència de l’alcalde del municipi, Salvador Honrubia. A més, el conclave va comptar amb la presència de Daniela González, presidenta de la FSMCV; Joan Bocanegra, president provincial de la Federació; i Elvira Piera, presidenta de la comarca Vall d’Aiora-Cofrents.

El primer edil de Cofrentes va anunciar en eixa mateixa reunió la realització del conservatori que s’instal·larà en el municipi i que estarà acabat abans que finalitze 2024, una de les grans notícies per al futur de la comarca i dels seus músics.

«És una comarca amb una passió musical extraordinària, també assetjada per processos de despoblament, una qüestió que es troba en el centre de les preocupacions de la FSMCV. Durant tota la nostra estada a la comarca, vam sentir la proximitat i implicació de les seues societats musicals amb la Federació», explica la presidenta de FSMCV, Daniela González.

En la vesprada del dissabte el centre d’atenció es va desplaçar a Jarafuel, població paradigmàtica de la comarca pel volum d’associats malgrat no arribar al miler d’habitants. «La societat musical significa molt per a este municipi», comenta Fernando Montoya, president de la Sociedad Musical La Filarmónica de Jarafuel.

La Filarmónica és una agrupació emblemàtica, per la seua gran quantitat de socis, per la seua extensa història –en 2029 complirà el seu centenari– i per personalitats com Vicente Miguel García, músic que ha estat present a la societat durant més de cinquanta anys, ocupant llocs directius i assessorant cada nova presidència.

Allí, a Jarafuel, els més de trenta músics de la banda de La Filarmónica es van convertir en protagonistes quan va iniciar un concert que quedarà per als arxius de la comarca, per la participació del trio de tenors Les Bohemes. Les més de dos hores de concert van segellar una fita musical per a la comarca, gràcies a un repertori format de grans temes de diferents gèneres amb arranjaments per a banda, en la primera vegada que l’agrupació col·laborava al costat d’una formació vocal.

Eixa sinergia va penjar el fermall d’or a un cap de setmana en el qual s’han posat algunes pedres més per al futur de la comarca de la Vall d’Aiora-Cofrents.

ALTRES NOTÍCIES