Música i festa: La Artística renova el seu vincle amb els dies més assenyalats de Xiva

COMPARTIR:

Xiva va reunir este mes d’agost a les seues entitats musicals al voltant de la tradicional festa del Torico de la Cuerda, en diferents actes organitzats per la Peña Taurina El Torico. L’associació va dedicar la seua setmana cultural a enaltir el paper de la música amb la més que centenària festa i la Sociedad Musical La Artística de Chiva va ser una de les grans protagonistes.

El 6 d’agost es va inaugurar en el municipi l’exposició El ritmo del Torico, on s’exposen partitures dedicades a esta festa escrites per compositors de Xiva. Al votant d’este vincle entre música i festa es van congregar les diferents entitats musicals de la localitat en la presentació del monogràfic sobre la matèria editat el Centro de Estudios Chivanos, amb una taula redona on van intervindre els compositors i directors musicals de Xiva Luis Serrano i Manuel Morales; el compositor i director de l’Orquesta de Pulso y Púa Villa de Chiva, Francisco J. Abellán; el president de l’Asociación Cultural Dolçaina y Tabal de Chiva, Marcial Cervera; el president de la Societat Musical La Artística de Chiva,  Guillermo Ortiz; i el director del Centre de Estudios Chivanos, Juan Carrión.

Finalitzada la taula redona va ser la música la protagonista, actuant en primer lloc l’Orquesta de Pulso y Púa Villa de Chiva, seguida de la Banda Sinfónica de La Artística de Chiva i finalment, de l’Asociación Cultural Dolçaina y Tabal de Chiva. 

No van ser les úniques intervencions de la societat musical en les festes de Xiva, la banda simfònica de les quals va tindre una intensa activitat sobretot en els actes al voltant de la festivitat de la Verge d’Agost, en la qual va estar al costat de les clavàries i clavaris del municipi.

ALTRES NOTÍCIES