A fons amb la Plana Alta a través del seu president comarcal Martín Llorens

COMPARTIR:

El president de la demarcació de la Plana Alta –dins de l’organigrama de FSMCV– ens explica com ell es va connectar amb les societats musicals i, alhora, com el col·lectiu ha posat i continua posant banda sonora a una comarca tan sorprenent com plena de matisos. 

Al Compàs: En quin moment comença la teua relació amb la música? Quines persones o claus van ser decisives?

Martín Llorens: La veritat és que vaig començar relativament tard a estudiar música, ja que no va ser fins als 14 anys. Va ser en eixe moment quan la majoria dels meus amics van entrar en la banda de música del meu poble, Vilafamés, i vaig connectar amb tot eixe món a través d’ells. Ràpidament vaig començar amb els estudis musicals i als 17 anys vaig aconseguir el meu objectiu de formar part de l’agrupació de Vilafamés. Tal va ser l’ànim que amb 19 anys vaig ser president de la societat musical i amb 23 em vaig posar al capdavant de la comarcal de Plana Alta fins al moment.

AC: Explica’ns què suposa encapçalar el moviment musical de la Plana: quin diries que és el teu principal repte?

ML: Com sempre defense, la Plana Alta és una de les comarques de Castelló més potents quant a societats musicals, ni més ni menys que 17. El meu principal objectiu és poder arribar a totes elles per igual, i que els recursos i suports de la Federació no queden en un segon pla, que repercutisquen d’igual manera que en les xicotetes comarques, on el tracte pot arribar a ser més pròxim. Malgrat això, considere que la unió de la nostra comarca és vital i de fet crec que hem aconseguit un molt bon grup de treball on reina l’amistat i la comunicació, que són les claus per a organitzar esdeveniments multitudinaris com podrien ser nostres trobades de bandes i escoles de música o la gala anual de premis Sota de la Plana.

AC: Què creus que defineix musicalment la teua comarca?

ML: Potser les nostres bandes no són de les més ‘certameneres’ de Castelló, però sí de les més participatives en actes i festivitats locals. Per això, possiblement la música que millor defineix les nostres societats és la música festera, relacionada amb cercaviles i desfilades.

AC: Més enllà del musical, què recomanaries de la teua comarca?

ML: La comarca de la Plana Alta disfruta d’una ubicació única, i per això se situen localitats molt conegudes i turístiques. Disfrutem tant del clima mediterrani a les platges de Torreblanca, Oropesa, Benicàssim… com de l’encant de l’interior de Castelló a Vilafamés, Cabanes, Sierra de Engarcerán, etc. Gràcies a esta diversitat disfrutem de grans recursos turístics, gastronòmics i etnològics, que podrien ser l’enveja de qualsevol racó del país.

AC: Quin és el teu lloc favorit a la teua comarca per a disfrutar d’un concert?

ML: En esta qüestió sí que tiraria per a casa, atés que en la meua localitat natal, Vilafamés, es realitza un dels concerts més emotius per a mi, que és el conegut històricament com la Serenata al Bou. Actualment és el concert de festes de la Banda de Música La Lira, en un entorn singular com és el centre històric artístic de Vilafamés, declarat BIC i un dels més bonics d’Espanya.

AC: Si hagueres de triar un tema musical al qual sone la teua comarca, quin seria?ML: Pot sonar a tòpic però, com he comentat abans, la majoria de les nostres societats són molt participatives en actes i festivitats locals, per la qual cosa alguns dels pasdobles més escoltats en desfilades podrien ser Xàbia o Amparito Roca. Tenint en compte la proximitat de la capital de la província amb tantes poblacions, en certs festivals un dels temes més sonats podria ser el Rotllo i Canya, himne de la ciutat de Castelló de la Plana.

ALTRES NOTÍCIES