A fons amb la Vega Baixa – Baix Vinalopó a través de la seua presidenta comarcal Pilar Bailén

COMPARTIR:

De la mà de la presidenta comarcal (dins de l’organigrama de la FSMCV) Pilar Bailén coneixem amb profunditat l’arrelament musical de la Vega Baixa – Baix Vinalopó: algunes de les claus del seu territori però també de la seua connexió personal amb la música.

Al Compàs: Des de quan Pilar Bailèn i la música van al mateix compàs?

PB: Vaig començar la meua marxa musical amb 8 anys a l’escola de música del meu poble. En aquells dies, alguns companys havien començat a fer solfeig i em van animar a acompanyar-los a classe perquè m’apuntara jo també.

Els meus besavis havien sigut músics i els seus antics instruments sempre havien estat al meu abast des de xicoteta, la qual cosa havia despertat la meua curiositat per a començar la meua marxa musical, però sense l’empenyiment dels meus companys de classe i amics, no sé si m’hauria atrevit. 

Encara que ja han passat 25 anys, continue compartint esta passió per la música amb quatre d’aquells companys. Hem crescut junts en este món i continua sent molt bonic recordar els nostres inicis.

AC: Quin és el repte més majúscul en dirigir el moviment musical de la Vega Baixa – Baix Vinalopó?

PB: Crec que tot és un repte en si. La nostra comarca té un arrelament musical molt gran, amb importants societats musicals que han acompanyat als seus pobles al llarg de les últimes dècades. És una comarca en continu creixement i, sens dubte, hem de continuar treballant perquè les bandes de la mateixa continuen creixent i, sobretot, que continuem mantenint el nostre senyal d’identitat pròpia en comú.

AC: Si hagueres de definir la teua comarca per trets propis del seu comportament musical, quins serien?

PB: És una comarca en la qual trobem sempre un contrast generacional al voltant de les societats musicals. I és que tots hem crescut en les nostres bandes ajudats d’eixes i eixos veterans que ens explicaven en els primers assajos com créixer com a músiques i músics. La nostra comarca conjumina al voltant de la música una combinació entre el més tradicional i el més nou.

AC: Al marge del musical, què hem de conéixer de la Vega Baixa – Baix Vinalopó?

PB: Podem recórrer les seues muntanyes en còmodes rutes per a realitzar en família o algunes més complicades només aptes per a experts en la matèria. Podem refrescar-nos a les nostres platges o simplement gaudir en elles d’un agradable passeig. I, per descomptat, podem gaudir d’una rica gastronomia, en la qual el menjar tradicional es mescla amb la més avantguardista, emprant sempre matèries de primera qualitat com són les que proporcionen la nostra horta i la mar Mediterrània.

AC: A quin tema musical sona sí o sí la teua comarca? 

PB: Com a comarca en la qual els Moros i Cristians són presents en multitud de pobles i ciutats, qualsevol de les marxes que s’interpreta podria representar-nos. No obstant això, com no puc entendre la meua vida com a música sense recordar les meues arrels musicals, sempre recordaré el meu poble i la meua comarca en interpretar Educandos de Benejúzar. És el pasdoble que emprem al meu poble (Benejúzar) per a recollir a les i els nous integrants de la Banda en cada Santa Cecília i vore la seua il·lusió en este dia em fa recordar el sentir d’una comarca que creix sempre recordant el seu passat.

ALTRES NOTÍCIES