En el moment de l’Espanya Buida (o era Buidada?) en els últims anys les nostres societats musicals estan demostrant que poden formar part de la lluita contra el despoblament, contribuint amb el seu xicotet granet d’arena.
Eixe objectiu –el que zones rurals i xicotetes poblacions es mantinguen amb vida– forma part de l’agenda estratègica de la FSMCV, de fet al desembre passat va tindre lloc la ‘Trobada d’Escoles de Música front el Despoblament, amb la participació de 400 joves en les poblacions de Sempere i Benissuera. El passat mes de març la iniciativa es va repetir a Castellnovo, a l’Alt Palància.
Però com, amb els nostres instruments, podem formar part d’esta lluita? T’ho expliquem a través de cinc claus:
- Fixació social: La formació és clau per a fomentar l’arrelament de la població en les zones rurals. Per això proposem acostar els cursos del Centre d’Estudis de la Federació a les comarques de l’interior, i establir un model d’escola de música comarcal o supramunicipal per a compartir recursos i oferir una educació musical de qualitat adaptada a les necessitats de cada zona.
- Cursos de formació musical per a majors de 55 anys: Tot un al·licient musical per a fomentar la formació, ocupació i motivació entre les persones majors, en línia amb els valors que transmeten les societats musicals.
- Creació d’itineraris formatius especialitzats en música per a aturats: Amb cursos oficials a les comarques de l’interior amb temes que discórreguen des de la gestió cultural, gestió de lideratge en les societats musicals, propietat intel·lectual, utilitat pública, reparació d’instruments o arxivística, entre altres.
- Millora de la qualitat de vida a través de l’accés a la cultura: Un impuls similar al model artístic que en 2019 va donar lloc a la creació de Bandes Juvenils Comarcals, amb grans resultats. Estes unitats artístiques compostes per músics de la mateixa comarca dinamitzen el territori en crear fluxos de persones en àrees rurals que es reuneixen per a assajar i oferir concerts.
- Conservació del patrimoni musical: Les societats musicals valencianes tenen un patrimoni musical que és part de la cultura i identitat de la Comunitat Valenciana. Treballar en la seua conservació i difusió, i en la formació de noves generacions de músics, contribueix a mantindre amb vida la identitat dels territoris interiors.
La formació, la creació d’ocupació, l’accés a la cultura, la dinamització del territori i la conservació del patrimoni musical formen part del dia a dia de les nostres societats musicals. És la nostra aportació enfront d’un problema que amenaça les poblacions rurals.
Fotos de Miguel Ángel Calvo / FSMCV.