Roque Baños i el CIM “La Armónica” de Buñol inauguren la XVI Biennal de Música

COMPARTIR:

El director i compositor Roque Baños i la banda simfònica del CIM “La Armónica” de Buñol seran els encarregats d’inaugurar oficialment la XVI edició de la Biennal de Música de la localitat aquest dissabte a les 22,30 hores a l’Auditori de Sant Lluís amb un concert en el qual s’estrenaran dos transcripcions per a banda i una obra del propi compositor murcià.
El festival musical buñolense es completa aquesta setmana amb l’arrancada de l’I Fòrum Iberoamericà de Música per a Vents, que s’obri amb una desfilada de bandes este dimecres i es clausurarà el diumenge amb un recital.

El llorejat compositor i director Roque Baños i la Banda Simfònica del Centre Instructiu Musical (CIM) “La Armónica” de Buñol seran els encarregats d’oferir el concert inaugural de la XVI Biennal de Música de Buñol, aquest dissabte a partir de les 22,30 hores a l’Auditori del Passeig de Sant Lluís. El mateix Roque Baños conduirà part de les seues obres més populars en un concert en el qual es comptarà també amb les estrenes de dues transcripcions per a banda realitzades pel compositor: la suite «The Miracle Season» i «Welcome on board”; a més de l’estrena absoluta de “Pas al Litre”, pasdoble de concert commemoratiu del 75 Aniversari de la Festa del Litre compost també pel famós director murcià.

A més de les esmentades estrenes, en el concert es podrà gaudir de les composicions de Roque Baños per a les pel·lícules “Huit cognoms catalans”, 800 bales”, Alatriste” i “Racons d’Espanya”.
El reconegut director i compositor Roque Baños compta amb tres premis Goya a la millor música original, entre altres premis i nominacions nacionals i internacionals. Va començar els seus primers estudis a l’escola de l’Associació Jumillana d’Amics de la música (AJAM) i va continuar en el conservatori Superior de Música de Múrcia on va finalitzar el grau elemental en l’especialitat de saxofon amb les màximes qualificacions. En 1986 es va traslladar a Madrid, on va accedir al Real Conservatori Superior de Música, lloc en el qual va continuar els seus estudis musicals i va aconseguir les titulacions de grau superior de Saxofon, Piano, Harmonia, Contrapunt, Composició i Instrumentació i Direcció d’Orquestra. En 1993 va ser becat pel Ministeri de Cultura per a estudiar en la prestigiosa Berklee College of Music de Boston (els EUA) on va inclinar la seua carrera cap a la música per al cinema i el jazz.
I Fòrum Iberoamericà de Música per a Vents.

Prèviament, aquest dimecres, 6 de juliol, s’obrirà el I Fòrum Iberoamericà de Música per a Vents amb la cercavila inaugural a partir de les 20,00 hores a càrrec de la Banda Juvenil de la Unió Musical de Llíria, de la Banda Juvenil de l’Ateneu Musical i Ensenyament de Llíria, la Banda Juvenil de l’Ateneu Musical de Cullera, la Banda Juvenil de la SMI Santa Cecilia de Cullera, la Societat Musical “L’Artística” de Chiva, la Unió Musical de Yátova, l’Entitat Musical Mestre Serrà de Cofrentes i la Banda Juvenil de la Societat Musical “L’Artística” de Buñol.
El I Fòrum Iberoamericà de Música per a Vents comptarà també aquest divendres, dia 8 de juliol, a partir de les 20,00 hores i a l’Auditori de Sant Lluís, amb el concert de la Unió Musical de Catarroja, de la Unió Musical Santa Cecilia de Villar del Arzobispo i de la Banda Juvenil de la Societat Musical “L’Artística” de Buñol.
El I Fòrum Iberoamericà de Música de Banda es donarà per clausurat aquest diumenge, 10 de juliol, amb un recital programat a les 13,00 hores a la Sala El Mercat de la localitat.
Segons els seus organitzadors, l’I Fòrum Iberoamericà de Música de Banda naix “sota la necessitat detectada en els anteriors Congressos Iberoamericans de mantindre en contacte a tots els actors principals de la música per a banda, com són compositors, directors, estaments públics i privats que treballen darrere del desenvolupament de la música de banda, entenent-la com un element vertebrador de la societat i que ajuda a preservar en el temps la banda com a element que unifica als pobles i cultures que la comparteixen”.
L’aplaudit concert de la Banda Municipal de Madrid, dirigida pel prestigiós Jan Cober, ha sigut una de les actuacions més destacades dels últims dies dins del festival; un recital en el qual s’ha dut a terme l’estrena absoluta del concert per a dos requintos, Interlocutio, de José Alamá, amb la participació de Miguel Civera i Arno Piters com a solistes.

Banda de Madrid
Banda de Madrid

Es dona la circumstància que la Banda Municipal de Madrid compta amb set músics formats en totes dues societats musicals de Buñol, els quals han pogut oferir el seu talent al costat de la formació madrilenya en l’escenari de l’auditori de Sant Lluís.
Al concert de la Banda Municipal de Madrid s’ha sumat també dies arrere, el de la Banda Agrupació per a la Memòria Històrica, conduïda per Jesús Perelló; així com l’espectacle de música i dansa Thin Air, escrit per Calliope Tsoupaki.
La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Buñol, Mireia Parla, ha volgut destacar “el gran acolliment que estan tenint tots els actes programats. La gent està encantada amb tot el que estem oferint i està responent fenomenalment”.
“Després d’aquestes primeres setmanes de prebiennal, ara arriba la Biennal pròpiament dita amb enormes i atractives ofertes musicals que no cal perdre’s”, ha avançat la responsable de Cultura buñolense, que ha subratllat que preparar “una cosa tan gran com el I Fòrum Iberoamericà que es desenvolupa aquesta setmana ens ha portat molta faena, però ha valgut la pena per a poder veure a totes aquestes bandes que ens acompanyaran a Buñol”.

“Unes bandes de música que aquest dimecres prendran els carrers, des de la plaça de Layana fins a Sant Lluís, on es realitzarà un sopar en homenatge a ells amb música i una discomóvil per a acabar la vetlada”, en paraules de l’edil.
La programació de la XVI Biennal de Música pot ser consultada en la pàgina web www.bienalmusica.buñol.es.

ALTRES NOTÍCIES

ALTRES NOTÍCIES