Recórrer la comarca del Vinalopó a l’interior de la província d’Alacant ens convida a descobrir una zona plena d’història i que podem assaborir amb un dels molts i excel·lents vins de la Ruta del Vi d’Alacant. Però sobretot, podem recórrer-la a ritme de marxa, mora o cristiana.
La música festera és un signe d’identitat a la Comunitat Valenciana, i al Vinalopó aconsegueix l’excel·lència, ja que dels seus 14 municipis fins a 12 celebren festes de Moros i Cristians. I a més ho fan durant tot l’any, perquè arranquen el mes de febrer a Sax i ens porten mes a mes per un recorregut fester comarcal fins a acabar al desembre a Montfort.
Els Moros i Cristians formen part de la cultura de la comarca, i també dels seus atractius turístics, perquè les seues festes són per a gaudir-les, obertes als visitants i amb multitud d’atractius, entre ells, la música.
No hi ha festa patronal a Agost, l’Alguenya, Asp, Elda, el Fondó de les Neus, el Fondó dels Frares, La Romana, Montfort, Monòver , Novelda, Petrer, el Pinós o Sax on no hi haja, com a mínim, un concert de les seues societats musicals.
No en va , aquests 14 municipis reuneixen 19 societats musicals, amb 1200 músics i 3000 educands, com ens recorda el seu president comarcal, Juan Carlos Alfonso, amb qui ens submergim en els secrets musicals del Vinalopó.
I com a plat fort per a visitar la comarca i gaudir de la música festera tenim dos certàmens de música de Moros i Cristians: al maig a Elda i al juliol a Agost, “un símptoma de com es viu la música festera i de la seua importància a la comarca”, com ens explica el seu president, qui a més destaca “la presència als nostres pobles de compositors d’aquest tipus de música”.
La Música de Moros i Cristians està lligada a la desfilada i la música militar. Composta expressament per a aquestes festes, és un gènere original per a banda que a través dels seus tres estils, pasdoble, marxa mora i marxa cristiana, s’ha guanyat un espai entre els atractius turístics. Perquè quan s’uneixen els espectaculars vestits amb els quals desfilen, o aqueixa posada en escena, més pausada en els moros, més ràpida en els cristians, amb la música composta per a l’ocasió, no hi ha forma de no emocionar-se i rendir-se davant la bellesa de la posada en escena.
Atractius patrimonials
El Vinalopó té nombrosos atractius turístics, i podem començar a recórrer-los per l’espectacular Santuari de Santa Maria Magdalena a Novelda, que acull concerts de música que ens traslladen a altres èpoques.
I si d’altres èpoques volem nodrir-nos en la nostra visita al Vinalopó, és obligat parlar dels jaciments arqueològics llegats pels nombrosos pobladors que ha tingut aquesta comarca també serveixen com a fites a seguir durant la travessia. Tan àmplia és la cronologia del seu patrimoni cultural, que el visitant podrà admirar, dins d’un territori relativament xicotet, mostres de molt diverses èpoques. Així, mentre les Coves dels Calderons, a La Romana, ens acosten al Paleolític d’Alacant, les restes del jaciment del Monastil, a Elda, ens transporten al seu període iber ―i també visigot―. Tampoc pot passar-se per alt la Vila Romana de la Agualeja, a Montfort, ni, per descomptat, l’esplèndida col·lecció de castells medievals ―molts d’ells d’origen àrab― que rellueixen, alguns millor conservat que uns altres, a la part alta d’Elda, Petrer, Novelda, Monòver i Asp. Per afegiment, si el turista vol aprofundir en la història d’aquests monuments, no ha de deixar de visitar els museus municipals dels principals nuclis de població. Tant el Museu Arqueològic d’Elda com el Museu Dámaso Navarro, a Petrer, gaudeixen de gran fama a la comarca.
I per a maridar tot això, res com unir-se a la Ruta del Vi d’Alacant en qualsevol dels pobles del Vinalopó, sent especialment interessants Monòver i el Pinós per l’alta concentració de cellers que acullen. I si no et vols anar sense comprar, Elda, coneguda com la “ciutat del calçat”, ens convida a fer un poquet de ‘shopping’ per a arredonir la nostra visita.
Foto portada: Junta Central de Comparsas de Moros y Cristianos de Elda.