Novetats del nou decret

COMPARTIR:

Novetats del nou decret de regulació de les escoles de ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques

El dilluns 7 de febrer va sortir publicat al DOGV el nou decretque marca a partir d’ara el camí a seguir per les nostres escoles de música i també les d’arts escèniques (dansa, teatre i circ). La seua publicació, tal com va quedar reflectit a les passades jornades que vam realitzar a Toledo en col·laboració amb UEMyD (Unió Espanyola d’Escoles de Música i Dansa), representa una oportunitat per consolidar un model d’escoles cada vegada més ric i d’acord amb les demandes de la societat del segle XXI i alhora coherent amb el que reflecteixen els capítols 5 i 5 bis de la LOMLOE .

Pel que fa a les escoles de música són poques les novetats, atès que ja estaven regulades pel decret 91/2013 , de 5 de juliol del Consell; les novetats se centren més a desenvolupar el model d’escoles de dansa, teatre i circ.

La primera qüestió a tenir en compte és que el decret no obliga de cap manera a obrir la porta a allò que no puguem assumir per instal·lacions, espais i altres condicionants. Podem continuar sent escoles de música, sense cap problema.

Hi ha una qüestió que sí que ha generat dubtes i ens hem posat en contacte amb la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport per resoldre’ls; fa referència a la titulació del professorat per impartir classes als nostres centres educatius i diu que a més del títol necessari, caldrà acreditar la formació didàctica necessària mitjançant 60 crèdits de formació, en aquells casos en què no comptessin ja amb aquesta formació. La primera qüestió és que no es tracta de crèdits ECTS (Universitat) sinó de formació del professorat i es poden aconseguir mitjançant cursos de formació dels que oferim des del nostre Centre d’Estudis pel conveni amb què comptem o des de la mateixa Conselleria. D’altra banda, ens han assegurat que això no suposarà problema a priori pel que fa al professorat que està treballant en aquest moment i que en alguns casos fa molts anys que està en exercici. Properament es regularà i en els casos de professorat amb dos o més cursos dexperiència sels reconeixeran els 60 crèdits de formació. El decret representa un marc general i ara es desenvoluparan les ordres que regulin aquest i altres requisits. Tot i això, dir que no és cap novetat, atès que totes les lleis d’educació des de la LOGSE fins ara han apuntat aquesta necessitat de formació pedagògica complementària, però només en el cas del professorat d’Educació Secundària i Batxillerat s’havia regulat fins ara (CAP o Màster d’Educació Secundària).

Un altre canvi ressenyable és el referent al requisit de formació per als/les directors/es de les escoles; en aquest cas i atès que sí que és una novetat, hi ha una moratòria de quatre anys per aconseguir les 130 hores de formació per al desenvolupament de la funció directiva. Qui convoca aquests cursos de formació per a directors/es és la mateixa Conselleria des del Servei de Formació del Professorat i ja ens hem posat en contacte perquè n’assegurin la convocatòria. En els casos del professorat que ja va realitzar el curs de formació de directors a qualsevol de les dues edicions realitzades, ja ho té reconegut.

També apareixen reflectides les hores complementàries (hores de treball realitzades pel professorat i dedicades a reunions o coordinacions); només apuntar que si apareix al decret, es podran incloure com a despeses justificades a la convocatòria de subvencions, igual que passa amb les hores de direcció del centre educatiu.

En definitiva, hem de veure aquest decret com una possibilitat de creixement a la nostra tasca educativa i assumir-lo com un pas més per millorar dia a dia en el servei que oferim a la Societat. Des de la FSMCV quedem a la vostra disposició per resoldre qualsevol altre dubte que pugui sorgir sobre això.

Remigi Morant Navasquillo es Vicepresident Educatiu de la FSMCV y professor de la Universitat de València

ALTRES NOTÍCIES