Enrique Montesinos: “El repertori de la Jove Banda reflectix la unió de cultures”

COMPARTIR:

El director de la Jove Banda Simfònica de la FSMCV compartix les seues expectatives i desafiaments per a la gira d’estiu 2024.

Al Compàs. Com ha anat la trobada prèvia a la gira a Navajas i com s’estructura el procés d’assaig durant la concentració? 

Enrique Montesinos. Les jornades han transcorregut de manera fantàstica. La implicació dels intèrprets de la Banda Jove ha sigut absoluta, tenint quatre assajos al dia per a preparar un repertori molt exigent. Els assajos van començar el dilluns al costat dels professors especialistes, els quals també van estar el dimarts. A partir del dimarts a la vesprada van començar amb mi i van estar fins al divendres al migdia. 

AC. Quines activitats addicionals, a més dels assajos, es realitzen per a preparar als músics? 

EM. El treball específic dels professors i el general amb mi creen una mescla perfecta per a poder gestionar des d’un mode parcial fins a un mode general el repertori. Els músics també han de preparar-se individualment, ja que les obres requerixen un estudi previ, el qual també recomanem abans de començar les jornades. 

AC. Com contribuïx esta concentració al desenvolupament personal i musical dels joves músics? 

EM. L’oportunitat que tenen estos joves músics considere que és molt positiva per a la seua esdevindre, tant com professionals com persones. Esta convivència genera la unió de moltes idees conjuntes i en compartir esta experiència poden expandir diferents vessants de pensament. A més, es generen vincles vitalicis entre ells. Preparar repertoris d’este nivell en tan poc temps és quasi impensable en el panorama nacional. Tindre l’oportunitat de preparar estes obres i realitzar una gira a un alt nivell és un repte que els resulta més que motivador.

AC. Quin repertori ha triat per a la gira d’estiu 2024 i quins factors van influir en la seua selecció?

EM. Triar un repertori d’estes característiques mai és fàcil. Per als directors, el treball més complex que existix és realitzar una preparació d’un repertori, perquè des del repertori fluïx tot. Un repertori ha de ser motivador, de qualitat i prometedor. Vaig estar quasi un mes pensant en això i finalment vaig dur a terme una proposta basada en Orient i València. Dos parts distingides d’obres compostes per compositors de la Comunitat Valenciana. En la primera part, es reflectix un clar interés en la composició de motius orientals i la segona part és més occidental amb obres que transmeten ideologies. La motivació d’este repertori té els orígens en la meua infància, en un interés pel gust per la música oriental i en relació a la meua comarca, la qual és el bressol de la música festera. 

AC. Quines expectatives té per a esta gira en termes d’impacte en el públic i en els propis músics?

EM. El repertori en si ja impacta. Les dos grans obres que portem són molt contrastants i requerixen un gran esforç per a poder interpretar-les al nivell de composició que estan realitzades. El fet que una gran formació com esta es deixe veure per les diferents comarques de la Comunitat Valenciana al nivell d’exigència en el qual volem estar, genera una gran expectativa i un gran plaer en poder escoltar música amb esta qualitat, cosa que no sempre és possible, ja que no comptem amb massa formacions professionals que es moguen pel territori valencià.

ALTRES NOTÍCIES

ALTRES NOTÍCIES