El ‘Romance’ americà d’Andrés Valero-Castells, el compositor que va sorgir de les societats musicals

COMPARTIR:

En la 48a Conferència Anual del Congrés Internacional de Trompeta (International Trumpet Guild), celebrada en Anaheim (Califòrnia, els EUA) el presitigioso trompetista espanyol Adán Delgado va interpretar música d’Andrés Valero-Castells. Delgado, solista de l’Orquestra Nacional d’Espanya, membre del brassONEquintet des de 2017 i de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana del Palau de les Arts (2008-2009), va oferir un concert que va incloure ‘Romance’ del compositor valencià, la tercera vegada que la programació d’este gran esdeveniment musical inclou les seues obres.   

Romance té la seua gènesi en una cançó escrita per a soprano i piano amb text del poeta santanderí Gerardo Diego (1999), la versió per a fliscorni i piano, adaptada per Vicente Valero, va ser obra obligada en dues ocasions en el Concurs de Trompeta Valeriano Machí Escampe. Al llarg del temps, ha sigut interpretada per prestigiosos solistes com José Ortí, Luis González, Germán Asensi, Javier Barberá, Juan Antonio Martínez, Sebastián Gil, Santiago Rosers, Vicente Olmos, Daniel Arlandis o Ernesto Chuliá; i les seues nombroses versions s’han tocat en països com Turquia, Alemanya, Polònia, Panamà, Portugal i els EUA, entre altres. 

El Congrés Internacional de Trompeta, presidit per Ryan Gardner, és una conferència oberta a qualsevol trompetista i entusiasta de qualsevol edat i nivell musical. En estos dies a la ciutat on es troba el centre turístic Disneyland, han actuat rellevants artistes, s’han impartit classes magistrals per pedagogs de talla mundial, s’ha pogut escoltar la pròxima generació d’intèrprets sobreeixir en les competències estudiantils i aprendre a través de diverses presentacions.

Fernández i Apellániz en Lo Rat Penat

A més, nombroses composicions de Valero-Castells estan sent interpretades este mes per diverses formacions i músics. El clarinetista Luis Fernández i el pianista Carlos Apellániz van tocar Somni d’estiu, delConcert Valencià, dins del Cicle de Concerts de l’Acadèmia de la Música Valenciana a l’Auditori de Lo Rat Penat de València, el passat 3 de juny.

El CSMB Percussion Quartet, dirigit per Jesús Valero interpretà ¡RRRR! en el Teatre López d’Ayala de Badajoz; el solista de tuba Samuel Hernández Imbernón, Impromptu (tuba, tubae) a l’Auditori del Conservatori Professional de Música de Llíria, el dia 7; el Quartet de Clarinets Gorgutes, integrat per M. G. García, C. García, P. R. Ferrer, i J. Bernabéu, Quartet número 2 a l’Auditori del Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València el dia 10; lloc on s’interpretarà Cavall Bernat en el recital de màster del trompista José Vicente Vila Muñoz, acompanyat al piano pel catedràtic Antonio Morant Albelda, el dia 11; i l’últim dia de juny la soprano Anna Albelda i la pianista Amparo Pous interpretaran Romance del Duero a l’Auditori de l’Ateneu Mercantil de València, també dins del Cicle de Concerts de l’Acadèmia de la Música Valenciana. 

D’altra banda, Valero-Castells gravarà com a pianista Tres peces en forma de pera d’Eric Satie i Sonata SR.84 del Pare Antonio Soler en el Conservatori Superior de Música Manuel Massotti de Múrcia, el 8 de juny; dirigirà a la Banda Simfònica Municipal de Castelló de la Plana amb un programa que inclourà el bachsodoble, Certamen d’Elda, 30 Aniversari; la marxa mora Alferes Andrés Cortés i els pasdobles Manolo Vila García, 40 anys de Banda a Piles, i Lourdes Climent Moreno, el 5 de juliol; i formarà part del jurat del I Concurs Internacional de Pasdoble Vila de Lorquí (Múrcia). 

Del planter de les societats musicals al món

Andrés Valero-Castells (Silla, València 1973) és catedràtic de Composició en el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València des de 2004 i ha rebut més de 50 reconeixements internacionals com a director i músic. Part de la seua discografia està gravada en països com Noruega, França, Suïssa, Holanda, Portugal, Polònia, els EUA i el Japó. 

Ha sigut Director Principal Convidat de la Banda i Orquestra Primitiva de Llíria, i fundador del ensemble Estudi Obert. Va ser director de les bandes del CIM de Mislata, de la SAM de Picassent, de La Lírica de Silla, i de la Banda Jove de l’Associació «Bunyol, Cullera i Llíria».  En la temporada 2015-16 va ser nomenat Director Titular de la Banda Municipal de la Corunya. 

Com a convidat ha dirigit entre altres formacions, l’Orquestra de València, l’Orquestra Simfònica de Galícia, Orquestra ADDA Simfònica, Orquestra BellesArts, Mediterranean Strings d’Ankara, les Bandes Municipals de Madrid, Barcelona, València, Alacant, la Corunya, Santiago de Compostel·la, Vitòria-Gasteiz, Simfo-vents Palma, etc, així com la banda de la FSMCV, la de Musikene, l’Artística i l’Harmònica de Bunyol, Unió de Llíria, Banda de Lalín, Simfònica de Baeza, i el Dia de la Música Valenciana. 

Ha dirigit estrenes absolutes i nacionals de L. Balada, H. Mertens, M. Daugherty, J. Lord, S. Sciarrino, L. Berio, R. Mira, F. Tamarit, Ll. Barber, N. García, etc. Ha dirigit ensembles, òpera en concert i bandes simfòniques en el Festival Internacional de Música Contemporània de València Ensems. 

A més la seua versatilitat li ha portat a abordar projectes singulars com la gravació d’un DVD per a Sony amb el grup de rock Barón Rojo i el CIM de Mislata.

ALTRES NOTÍCIES

ALTRES NOTÍCIES