La FSMCV participa en el projecte Plectrus, un software per a l’aprenentatge i avaluació de l’afinació en instruments musicals

COMPARTIR:

En els últims anys han sigut diversos els projectes d’investigació que han permés la millora rítmica (Tactus), millora en l’entonació vocal (Cantus), i ara la millora en l’entonació amb instruments musicals (Plectrus). Aquests projectes han permés a la xarxa d’escoles de música i centres autoritzats de la FSMCV beneficiar-se d’aquestes eines, que permeten millores en l’alumnat, sempre comptant amb la necessària col·laboració del professorat, i sense cap cost.

Plectrus és un software per a l’avaluació a temps real de l’afinació en instruments d’altura no fixa (trompeta, trombó, trompa, violí, viola i violoncello). Està destinat a l’alumnat de nivell inicial i mitjà en escoles de música i centres autoritzats. L’avaluació es realitza a temps real i ofereix a l’estudiant un feedback visual en contrastar el so de la seua interpretació amb el model proporcionat per l’ordinador. També proporciona un feedback en forma de missatges d’àudio i textos on s’indiquen les errades de cada so interpretat. Amb la finalitat que alumnat i professorat puguen personalitzar la pràctica instrumental, Plectrus incorpora una secció per a crear i editar exercicis. De manera que el programa no està tancat, sinó contínuament obert als suggeriments de l’alumnat o del professorat, allargant d’esta manera la seua vida útil.

Amb la finalitat d’avaluar automàticament les execucions de l’alumnat, en un primer pas, Plectrus, des de la seua adreça web, registra l’àudio de les execucions a través del micròfon incorporat de l’ordinador. Una vegada registrat l’àudio, Plectrus utilitza un algorisme de detecció de to per a obtindre la freqüència de to corresponent a cada so de la pràctica. A més, Plectrus permet gravar la interpretació i després contrastar-la amb el model. El programa permet treballar amb instruments transpositores afinats en Fa i Sib (cas de la trompa i saxo tenor, a més del clarinet) i també, amb instruments no transpositores.

Plectrus ha sigut realitzat mitjançant finançament del Ministeri de Ciència i Innovació a través de l’Agència Estatal d’Investigació. Ha sigut dissenyat i implementat pel grup Investigació en Educació Musical i Creativitat de l’Institut de Creativitat i Innovacions Educatives de la Universitat de València i en el mateix han participat investigadors de les universitats de València, Granada, Barcelona, Múrcia i Austral de Xile, dirigits pel Dr. Jesús Tejada (UV). En la investigació ha participat la FSMCV i han col·laborat escoles de música i centres autoritzats de la seua xarxa. El software està disponible en www.plectrus.com

ALTRES NOTÍCIES