La ‘Serenata de San Juan’, el centenari concert de La Artística de Chiva

COMPARTIR:

La Serenata de San Juan és un concert que es realitza cada 24 de juny en honor al sant al qual també està consagrada l’església parroquial de Xiva des de 1777. Es tracta d’un concert centenari del qual no es té constància del seu inici però, com consta en el llibre La Artística Banda de Música de Chiva, obra d’Alfredo Corral, hi ha despeses de la societat dedicades a este concert des de 1906. Atés que els orígens de la música a Xiva es remunten a 1850, podria inferir-se que a la fi del segle XIX ja es realitzara este recital de Sant Joan.

Els músics amb més edat de la societat recorden acudir a la Serenata amb els seus pares, un acte social important on els veïns eixien a disfrutar de la banda. El concert es realitzava tradicionalment en la plaça principal del municipi fins que, des de l’última dècada del segle passat s’ha itinerat per altres llocs de la localitat.

En l’actualitat, la Serenanta de San Juan no sols la interpreta la banda de La Artística, sinó que es divideix el concert amb l’altra agrupació de Xiva, l’Orquesta de Pulso y Pua Villa de Chiva. Enguany la serenata s’oferirà en el Teatre Astoria el dia 24 de juny a les 19:00h. El recital l’iniciarà l’Orquesta de Pulso y Pua Villa de Chiva i, en la segona part, la banda de La Artística oferirà obres de compositors com Pascual Marquina, José Serrano o David Rivas, amb la direcció del director titular Vicente Reche Ruiz.

ALTRES NOTÍCIES