A fons amb la Marina Alta a través del seu president comarcal, Manuel Berenguer

COMPARTIR:

Des de 2019 Manuel Berenguer és president de la Marina Alta dins de l’estructura comarcal de la FSMCV, elegit entre les 23 societats musicals. Pertany a la societat musical Centre Artístic Musical de Xàbia. De la seua mà, coneixem més la seua comarca i escoltem a què sona. 

AC. Què va provocar que la música es convertira en una part fonamental de la teua vida?

MB. En la meua família no teníem antecedents musicals, però la meua àvia Rosa era sòcia de la societat musical del nostre poble i jo recorde que l’acompanyava sempre als concerts. També m’agradava molt veure desfilar a la banda en les festes, crec que el que més em cridava l’atenció era la sensació de felicitat que emanava dels músics sempre que els veia. Crec que eixa va ser la clau: jo volia sentir-me igual de feliç que ells, així que de tot això va resultar que als deu anys li demanara a la meua mare que m’apuntara a música. El meu primer professor va ser Salvador Salvá, el que en aquells dies era el director de la banda i portava també l’escola d’educands, amb ell vaig aprendre les meues primeres notes. Més tard va anar Vicente Soler Solano el que em va animar a estudiar en el Conservatori de València, i també recorde amb molt d’afecte a la meua professora de piano Dolores Sendra.

AC. Quin és el major repte d’encapçalar el moviment musical de Marina Alta?

MB. Pense que el major repte per a mi és fer arribar la Federació a la base, és a dir als músics de cada societat de la meua comarca. Els músics haurien de sentir-se més integrats en este fantàstic moviment a què pertanyem, representat per la FSMCV. No som només els directius, els directius som molt pocs, però ells, els músics, són molts més que nosaltres, i sense ells nosaltres no seríem necessaris. Hem de posar en el centre de tot este moviment als músics i fer veure l’importants que són per a les seues societats musicals, per a la nostra Federació i per a la societat en general. Els músics han de participar activament en la Federació i sentir-se part d’ella.

AC. La societat musical Centre Artístic Musical de Xàbia va obtindre el premi Euterpe en 2022. Què ha suposat? 

MB. Ha sigut un gran honor per a tots els integrants del CAM de Xàbia, un reconeixement a molts anys de treball i compromís amb la nostra Federació, és un guardó que ocuparà un lloc molt destacat dins de la nostra societat.

AC. Què creus que defineix musicalment la teua comarca?

MB. És una pregunta complicada de respondre, però pot ser que siga la gran varietat de diferents festes a les que els músics d’esta comarca donen color i calor amb la seua música, des de Falles al març, passant per Fogueres de Sant Joan, i també Moros i Cristians en moltes de les nostres poblacions, a més de moltes altres festivitats locals. Els músics estan al carrer, són la seua gent al llarg de tot l’any.

AC. I, més enllà, d’allò musical, què recomanaries de la teua comarca?

MB. Des de la diversitat de paisatges, començant per les platges de Dénia, les espectaculars cales i els penya-segats en Xabia, Benitatxell, Teulada i Benissa, fins a l’interior de la comarca amb les seues ‘Valls’: la Vall de Gallinera, la Vall d’Ebo, la Vall d’Alcalà, la Vall de Laguar, la gastronomia, la cultura, les festes, i sobretot la seua gent. El nostre caràcter mediterrani fa que siguem gent molt oberta i sempre acollidora,per això qui ve ací es queda, i prova d’això és la gran quantitat d’estrangers residents que tenim a la nostra comarca.

AC. Si hagueres d’escollir un tema musical a què sone la teua comarca, quin seria?
MB. Això sí que ho tinc molt clar: Xàbia, de Salvador Salvá.

ALTRES NOTÍCIES