L’Escola de Música ‘Pepe Rafaela’ de Benifairó de la Valldigna estrena Cinestèsia, un cicle formatiu que inclou música, literatura i cinema, impartit per l’escriptor i cineasta Antonio Dyaz i que comença el 2 de març.
- L’Escola de Música ‘Pepe Rafaela’ és la impulsora d’aquesta sinergia, en col·laboració amb CineVall, l’escola de cine de la Valldigna.
- Març: Inici del Cicle Cinestèsia.
- Abril: S’editará un llibre en Amazon amb els relats inspirats en les peces musicals.
- Maig: Es filmarà un curtmetratge a partir del millor relat del llibre.
A partir de l’anàlisi musical de determinades peces simfòniques, es desenvoluparà un taller literari per a construir relats inspirats en eixes obres. Després se seleccionarà un d’aqueixos relats per a transformar-lo en un guió i filmar un curtmetratge buscant la sinestèsia, l’encreuament de sentits. Darrere de cada pel·lícula batega un text, i la música participa de tot el procés.
Música → Literatura → Cine
El Cicle tindrá una duració aproximada de 36 hores repartides en 4 mesos, des de març a mitjan juny amb unes jornades finals (Harkonnen Festival) en el Monestir de Santa Maria de la Valldigna que inclouran concerts, lectures dramatitzades, projeccions i una taula redona amb la participació dels alumnes, del públic i d’experts convidats.
Es pretén que tota la comarca de la Safor (València), amb Gandia i Tavernes com a principals municipis, i altres localitats limítrofes (Cullera, Alzira, etc.) puguen aportar alumnes per a aquesta singular iniciativa.
L’Escola de Música ‘Pepe Rafaela’ es troba en el carrer Mestre Serrano, 10, en Benifairó de la Valldigna. La URL del formulari d’inscripció està disponible en linktr.ee/empeperafaela, i els dubtes són atesos mitjançant el correu electrònic empeperafaela@gmail.com.
No es requereixen coneixements previs, les places són limitades i el procés d’inscripció és continu: Qualsevol persona pot sumar-se al cicle en el moment que desitge.
Antonio Dyaz (Madrid, 1968) ha dirigit cinc llargmetratges i produït una altra vintena, a més de publicar una quinzena de llibres, entre novel·les i assajos. També ha composat la música original dels seus films i editat diversos discos de la seua banda de música electrònica El sueño de Hyparco, habitual en festivals especialitzats. Ha impartit cursos i tallers de cinema en llocs com la EICTV (Cuba), la Universitat de Santo Domingo (República Dominicana), la Universitat d’Edimburg o diversos centres a Espanya, com el Instituto de Cine Madrid, on és professor convidat. A l’octubre de 2022 es va estrenar com a director teatral amb l’obra-concert “Balada de la cárcel de Lucca”, sobre la figura del jazzman Chet Baker. És membre de la Academia de Cine, i resideix en Benifairó de la Valldigna des de 2018, des d’on dirigeix el seu projecte editorial Harkonnen Books.
Sovint les ofertes docents en l’àmbit cultural es mimetitzen, es reprodueixen i perden singularitat. És el cas de la multitud de festivals de curtmetratges, tallers d’escriptura, classes magistrals en l’execució d’algun instrument, etc. Cinestèsia pretén diluir les fronteres entre el cinema, la música i la literatura. Perquè so, idea, paraula i imatge són cares del mateix poliedre.
Les persones que gaudisquen d’aquest cicle podran estimular les seues capacitats, sensibilitats i gustos d’una manera fluida, sense compartiments tancats. Cinestèsia proposa l’estudi gojós de peces musicals, la seua interpretació metaliterària, la seua transformació en relats amb construccions dramàtiques i la ulterior metamorfosi en una peça audiovisual. I en tots aqueixos estadis, en els quals cada peça és deutora de la precedent, però amb entitat pròpia, s’obtindrà un resultat tangible, com és la pròpia confecció d’un llibre, d’un guió, d’un curtmetratge, o el gaudi d’un concert.
Primer va ser la percussió, després els instruments d’os, seguint amb la narració oral i continuant amb la pintura rupestre, la seua expressió visual. Trenta mil anys més tard es va inventar el cinema. No sabem què ens ofereix el futur, però pot ser que haja arribat el moment de mesclar tot el que sabem en un cresol de creativitat. Aquest és l’ambiciós objectiu de Cinestèsia.