La directora Celia Torà portarà la batuta de l’Orquestra Vila de Sant Joan,
convertint-se en la primera dona que es converteix en màxima representant
artística i directora de l’orquestra simfònica i la banda de música titular. Amb
este nomenament, Torà completa un any ple de grans notícies, que va
començar amb el seu nomenament al capdavant de la Banda Simfònica de
Dones de la FSMCV.
Al Compàs. Quins sentiments et genera el teu nomenament?
Celia Torá. Estic molt contenta d’ocupar el càrrec com a directora artística i encarregar-me de la direcció de l’orquestra simfònica i de la banda. És una gran oportunitat per a créixer professionalment en una de les associacions més importants de la Comunitat Valenciana. Assumisc amb gran responsabilitat l’oportunitat que se’m brinda, és un plaer continuar el llegat artístic que ha marcat el meu antecessor, el mestre Joan Espinosa.
El fet que siga una dona l’encarregada de liderar el projecte l’hem de vore com alguna cosa que a poc a poc s’està normalitzant, encara que en la realitat no hi ha pràcticament dones liderant una banda, per la qual cosa em sent molt orgullosa de poder ser la triada per a esta labor.
A.C. Quina relació tenies amb Sant Joan abans de ser nomenada directora de la seua banda?
En estar treballant a la Comunitat Valenciana, i haver tocat en orquestres i
bandes he tingut contacte amb alguns músics de la formació. Posteriorment, en treballar amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana vaig tindre més contacte amb els seus músics i amb el president de l’entitat.
A l’inici de l’any, quan em van comunicar la decisió que volien comptar amb mi per a liderar el projecte ja vaig anar coneixent més a fons la formació. He anar a vore concerts oferits per la banda, i fins i tot he tingut l’oportunitat de tocar des de dins amb ells, el passat 31 d’agost, en el concert de Festes, l’actual director em va presentar formalment als músics i vaig poder gaudir d’una vetlada especial, ja que va ser el meu primer concert amb la banda i vaig poder conéixer-los un poc més.
A.C. Com ha sigut la teua trajectòria musical fins a arribar a este lloc?
C.T. La meua trajectòria va començar als 11 anys, a l’any següent vaig entrar en el conservatori com a intèrpret de fagot. Amb 19 anys, vaig començar a formar part de la companyia de Sarsuela Real de Madrid, la qual vaig ser gerent artístic musical.
En començar els cursos superiors de fagot, la direcció de banda i orquestra va començar a cridar-me l’atenció, per la qual cosa vaig decidir assistir a cursos amb el Mestre José Miguel Rodilla i amb el mestre José Rafael Pascual
Vilaplana. Posteriorment vaig començar la carrera de direcció d’orquestra en el conservatori Superior de Música Manuel Massotti Littel.
En acabar aquests estudis i en plena pandèmia vaig decidir crear uns cicles de concerts a Abanilla, Múrcia, i el Fondó dels Frares, Alacant. Festival en Escala i Concerts del Frare. Festivals que han aconseguit enguany la seua quarta edició.
Arran de crear aquests cicles musicals i per a especialitzar-me en el sector,
vaig realitzar el màster universitari de Gestió i emprenedories de projectes
culturals en la Universitat de la UNIR.
He tingut la sort de treballar amb la Federació de Societats Musicals de la
Comunitat Valenciana com la directora de la Banda de Dones i d’haver dirigit el concert de Santa Cecilia de 2023 organitzat per la FSMCV a més de 400
persones a Elx.
He guanyat concursos de Direcció de Banda, Premi Bartolomé Pérez Casas,
en 2022. I he sigut finalista en el concurs de Direcció Social Musik de Bétera i
finalista del VIII concurs de la Banda Municipal de Bilbao l’any 2024.
He tingut el plaer de dirigir a l’Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia, a la
Banda Municipal de Santiago de Compostel·la, a Banda Municipal de la Corunya, a la Banda Municipal de Barcelona i a la Banda Municipal d’Alacant.
En l’actualitat soc vocal designada per la Direcció Adjunta de Música i Cultura
Popular Valenciana de l’Institut Valencià de Cultura. I pròximament, al setembre d’aquest mateix any, seré la directora assistent en el Teatre de la Zarzuela de Madrid sota la producció de la Zarzuela Marina.
A.C. Quins plans tens per a l’Orquestra Simfònica Vila de Sant Joan en esta nova etapa?
Els meus plans en esta nova etapa és seguir el llegat de l’antic director, que ha aconseguit formar i instruir musicalment amb gran mestratge a l’orquestra, fins i tot guanyant un certamen amb la formació. Pel que continuaré buscant èxits perquè a la Comunitat Valenciana es conega encara més a l’orquestra, al seu cor i per descomptat a la banda de música.
Este pròxim dissabte dia 7 de setembre arranquem els assajos amb l’orquestra simfònica amb un programa destinat a participar en el VII concurs CaixaBank d’Orquestres de la Comunitat Valenciana, per la qual cosa m’espera un nou repte, amb l’objectiu d’aconseguir una brillant interpretació de les obres que he triat, la meua intenció és aconseguir l’excel·lència i poder guanyar aquest primer certamen al capdavant de la formació.