Cinc notes sobre la formació amb el futur més afinat de la nostra escena: la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV

COMPARTIR:1

El mes de setembre té un protagonista clar al col·lectiu de les societats musicals. No és un individu, sinó un grup de talents extraordinaris. Sí, segurament ja saps que estem parlant de la Jove Orquestra Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i també t’has assabentat que estan de gira per Espanya, però en esta peça aportem cinc notes ben afinades que potser no coneixies sobre la formació que ja ha meravellat al públic dins i fora de la Comunitat.

Una selecció extraordinària. Va ser creada com una unitat artística d’alt rendiment que havia de promoure la pràctica dels instruments de corda a les escoles de música de tota la Comunitat Valenciana i impulsar el talent jove dels seus intèrprets. Esta última afirmació és fonamental, ja que la JOS reuneix intèrprets amb estudis superiors amb edats entre els 15 i els 28 anys, procedents de les 547 societats musicals federades.

Un director reconegut en tot el món. Cristóbal Soler és qui porta la batuta de la Jove Orquestra Simfònica des del naixement de la formació, a 2014. El seu vincle amb les societats musicals va començar quasi quan era un xiquet de bolquers, perquè la paret de la seua habitació era la que separava sa casa amb la societat musical d’Alcàsser, on va nàixer. Considerat un dels directors més prestigiosos de la seua generació, Soler és reconegut al panorama nacional i internacional com un dels majors ambaixadors de la música espanyola. Ha dirigit un ampli catàleg d’òperes i sarsueles, amb destacats esments i premis, i durant sis temporades va ser director del Teatre de la Zarzuela. Ha sigut convidat per orquestres com l’Orquestra i Cor de RTVE, OBC, JONDE o l’Orquestra de València, entre d’altres. També ha dirigit  l’Orquestra de Cambra de Lausanne i ha realitzat gires internacionals a Àustria, França, Portugal, Polònia, República Txeca, Eslovènia, Romania, Cuba, Veneçuela, Mèxic, el Brasil i l’Argentina.

Una trajectòria meteòrica. La Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV va debutar en 2014 en el Palau de la Música de València amb l’estrena de Overture, del compositor valencià Francisco Coll, i ha recorregut moltíssims auditoris de la Comunitat Valenciana. A 2022, però, va fer un gran salt, amb la seua primera gira per diferents punts d’Espanya: primer al Teatro Gayarre de Pamplona i després al Teatro Monumental de Madrid, seu de l’Orquestra i Cor de RTVE. Enguany repeteix aventura, buscant consolidar el seu prestigi fora de casa: el Palacio de la Audiencia en Sòria i de nou el Monumental són els escenaris on continua creixent la formació, a més del primer concert al Gran Teatre de Xàtiva.

Uns companys de luxe. Els germans de Cullera Pablo i Alejandro Turlo tenen 18 i 16 anys respectivament, i formen els Violincheli Brothers. Han sigut guanyadors de molts concursos de violí i violoncel, i a 2021 van ser finalistes del televisiu Got Talent Espanya. Dos anys abans havien presentat al Palau de la Música de València el seu espectacle Desconchertantes, juntament amb Cháfer Jazz Trio. El pianista i arrangista Pau Cháfer es va convertir en un gran aliat del duo: va ser ell qui va produir el nou espectacle dels Violincheli Brothers, la suite que interpreten a l’actual gira amb la Jove Orquestra Simfònica: New emotions.

Un repertori ple d’emocions. New emotions és la peça central i la més innovadora de l’actual gira de la Jove Orquestra Simfònica de la JOS. Es tracta d’un concert creat per Pau Cháfer per a Violincheli Brothers. Originalment estava dissenyada per a quartet de jazz, però després de l’èxit de l’estrena de l’espectacle al Palau de la Música de València al gener de 2023, Cháfer va rebre l’encàrrec de realitzar els arranjaments per a orquestra simfònica, per a la seua estrena a la ciutat de Montevideo. New emotions presenta un repertori de figures tan universals i tan diferents com Bach, Vivaldi, Piazzolla, o Chick Corea, tot sumat a obres de referència com la Simfonia nº 2 de Rajmáninov i la Danse Bacchanale (Act.III), de Samson et Dalila, de Saint-Saëns. Tot un viatge d’emocions per a la nova aventura de la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV.

Foto de Miguel Ángel Calvo/FSMCV.

ALTRES NOTÍCIES