Des de 2024, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana suma un nou segell que reconeix la seua aportació social: la declaració d’utilitat pública. Però què implica este reconeixement? T’ho contem en tres punts:
1. El reconeixement a la vàlua del moviment per a la societat. «El fet fonamental és que l’Estat considera que les activitats que realitzem resulten d’interés general i per això ens atorga una sèrie de beneficis», apunta Daniela González, presidenta de FSMCV. Eixe és el concepte clau en este procés. El Govern concedeix este distintiu a les associacions «en què els seus fins estatutaris promouen l’interés general», és a dir l’activitat dels quals «no beneficia exclusivament els associats».
2. Una oportunitat per a enfortir els canals de mecenatge. «Per exemple, constitueix un punt d’inflexió per a potenciar la inversió privada en les nostres activitats, un element de gran importància per a empreses i particulars que inverteixen en l’entitat», explica González. És a dir, este nou segell pot enfortir, alhora que obrir-ne de nous, els canals de mecenatge cap a la FSMCV, permetent projectes relacionats amb les línies que ja treballa la Federació, com ara inclusió, igualtat, la lluita contra el despoblament… «Qüestions on tenim molt a aportar», remarca la dirigent.
3. Un compromís de transparència. A més dels beneficis d’este nou segell, també marca obligacions, fonamentalment el de mantindre una transparència extrema amb els comptes de l’entitat, un compromís que la mateixa presidenta apunta que es compleix cada any, amb les puntuals auditories de comptes.
Tot això forma part de la declaració dins del registre d’utilitat pública, concedit en les primeres setmanes de l’any pel Ministeri de l’Interior. «Una fita històrica» per a FSMCV, segons assenyala la seua presidenta.