El President d’Honor de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Ángel Asunción Rubio (Quart de Poblet, 1940-2023) és una figura clau per a entendre l’expansió i modernització del col·lectiu. Este mes de juny ens va deixar després d’una vida sencera entregada a les societats musicals. Et contem algunes de les fites que va aconseguir com a dirigent de la FSMCV.
La fundació. L’organisme que ha vertebrat el moviment cultural més important de la Comunitat Valenciana va començar a caminar un 10 de setembre de 1967, en una reunió a la Unió Musical de Llíria. Ángel Asunción estava en eixa reunió, mesos abans que l’actual FSMCV es presentara al Saló Sorolla de l’Ateneu Mercantil de València.
L’espenta institucional. Ángel Asunción va arribar a la presidència de FSMCV a 1983 i va encapçalar el col·lectiu durant les dècades en què es perfilava el nou segle. Durant quinze anys va ser president i, amb el seu equip, va col·locar al col·lectiu musical en l’agenda de les institucions, arribant a acords amb conselleries, diputacions i nombrosos ajuntaments.
La mirada al futur. Durant els noranta les societats musicals van protagonitzar un ressorgir com a fet cultural fonamental de la Comunitat Valenciana. Alhora, la Federació mirava al futur amb iniciatives com el congrés ‘Les Bandes cap a l’any 2000’ i, sobretot, ‘Música ’92’: programa triennal que va suposar el primer gran suport de les Corts Valencianes a les societats musicals.
L’expansió artística. En aquell 1992 està l’embrió del que anys després es va convertir en la Jove Banda Simfònica de la Federació, quan en l’Expo ‘92 de Sevilla, la Generalitat va decidir mostrar les societats musicals com un dels principals valors culturals de la Comunitat Valenciana. Amb eixa finalitat es va formar una banda simfònica composta per 300 joves músics de tots els racons de la Comunitat, baix la batuta dels mestres Manuel Galduf i Pablo Sánchez Torrella. Aquella formació atresoraria grans èxits tant en l’Expo com en els concerts de celebració del XXV Aniversari de la FSMCV.
La memòria escrita de les societats musical. Perquè no hi ha futur sense història, la directiva a què pertanyia Asunción va impulsar Historia de las Sociedades Musicales de la Comunidad Valenciana, dos volums que contenen el relat essencial del moviment escrits per l’expresident Ruiz Monrabal. Asunción també va col·laborar en l’impuls d’estudis i treballs d’investigació sobre el fenomen bandístic valencià, dins i fora de les nostres fronteres, com ara la tesi doctoral Musical Society Community Bands of Valencia, del professor Richard Scott Cohen (Northwester University, Illinois, 1997), la primera tesi doctoral dedicada a les societats musicals de la Comunitat Valenciana.
El reconeixement patrimonial. Hui, les societats musicals són Bé d’Interés Cultural i Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial a Espanya. Aspiren a ser, un dia, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Eixe camí va començar quan, en 1992, la Federació va ser distingida amb la Medalla de Plata al Mèrit de les Belles Arts del Ministeri de Cultura, i en 1993, Medalla de la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Carles. Un any després, en 1994, les societats musicals van rebre l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana. Ja en 1998, als últims compassos de la presidència d’Ángel Asunción, les Corts Valencianes aprovaren per unanimitat la Llei Valenciana de la Música.
«Malgrat l’orfandat de suports i la dificultat de la nostra secular conducta individualista, aquells anys van ser apassionants, vam ser immensament feliços», recordava Asunción sobre el seu mandat, que va culminar a 1998. La seua trajectòria, les seues victòries i el seu caràcter continuaran sent una inspiració per tots aquells que formen part d’una societat musical.