Per què hi ha alguns temes musicals que no et pots llevar del cap?

COMPARTIR:1

Segur que t’ha passat. Eixe tema, eixe hit o simplement eixa cançó molt teua que connecta amb el teu cervell i durant un dia sencer no aconsegueixes traure-te-la del cap. O més enllà: eixa playlist que marca per a tota la vida el teu estiu. Si succeeix en qualsevol part del món, en el nostre territori un poquet més. Temes que sonen a carrer i a Comunitat Valenciana.

Però tot això té una explicació connectada a l’ésser humà des de temps immemorials. La música té la capacitat de despertar emocions, fer-nos sentir bé, moure’ns i fins i tot sanar-nos. En este sentit, la neurologia s’ha convertit en una disciplina que ha explorat les connexions entre la música i el cervell humà, la qual cosa ha permés comprendre com funciona la nostra ment i com reacciona a la música. 

No és casualitat que una cançó es cole en el teu pensament durant una setmana sencera. Hi ha unes quantes raons…

  • La música és una forma d’art que involucra molts aspectes cognitius, emocionals i físics del cervell. Des de la percepció de la música fins a l’emoció i la resposta física, la música afecta a diferents àrees del cervell.
  • La memòria té un component cognitiu i emocional. Si el cognitiu ajuda a emmagatzemar informació en el cervell, l’emocional aporta els sentiments que acompanyen a la memòria. 
  • Si la cançó ens genera emocions positives és més fàcil que es quede més temps en la memòria. 
  • En eixe sentit és bàsica la repetició d’un mateix tema. Com sol explicar el neuropsicòleg i professor per la Universitat Complutense, José Antonio Pérez Portellano, “per a memoritzar és necessària la repetició successiva dels estímuls que desitgem arxivar i, per tant, l’exposició repetida d’una melodia pot facilitar la seua memorització. Però és necessari que l’estímul que vulguem memoritzar (la cançó) ens motive, ja que en cas contrari les possibilitats de generar nous circuits cerebrals, és menor”, raonava per a El Confidencial.
  • Com els músics sabem, l’impacte és major encara amb la pràctica musical. Els estudis han demostrat que la música té un impacte en la neuroplasticitat, la capacitat del cervell per a canviar i adaptar-se a diferents situacions. Per exemple, tocar un instrument pot millorar la coordinació i la memòria del cervell.

La música i el cervell, sempre al compàs.

Foto: Miguel Ángel Calvo / FSMCV

ALTRES NOTÍCIES

ALTRES NOTÍCIES