La Maria, l’artista del moment que va nàixer musicalment amb el saxòfon

COMPARTIR:

La Maria, el nom artístic de Maria Bertomeu, va començar a fer-se viral gràcies a algunes de les seues versions en valencià de hits de personalitats com Rihanna, Måneskin, Ovidi Montllor, Lluís Llach… Però ha sigut amb el seu nou treball, L’assumpció, quan ha esclatat com un dels noms prometedors de la música valenciana.

Parlem amb ella per conéixer la seua connexió amb les societats musicals, el seu moment. 

AC. Quina relació ha tingut La Maria amb les bandes de música populars de la Comunitat Valenciana?

LM. He tingut una relació ben estreta des de ben xiqueta. Vaig començar a tocar quan tenia sis anys el saxòfon i, des d’aleshores, he estat sempre anant a tocar a la banda, la qual és l’Artístico Musical d’Oliva. També vaig estar una temporada tocant a la banda Carrós de la Font d’En Carrós. La banda sempre m’ha portat a estar lligada a la música i, tot i que ara no puc assistir-hi tant com m’agradaria, tinc uns bons records d’ella.

AC. Alguns instruments que tocares de menuda?

LM. He tocat el saxòfon des dels sis anys. Més tard, he sumat la guitarra, el guitarró i instruments de percussió tradicional, com ara la pandereta, les postisses i el pandero quadrat.

AC. Quines cançons de la teua comarca són més especials per a tu?

LM. Soc de la comarca de la Safor i les cançons tradicionals més boniques podrien ser el Vetlatori de Tavernes de la Valldigna i les cançons de bressol del meu poble.

AC. Quins instruments sonen als teus concerts?

LM. Ara per ara, i com que hem fet un disc electrònic, dalt de l’escenari trobem piano i moog, set de percussió i pad electrònic i guitarres elèctriques. I en la part més orgànica guitarró, pandero quadrat i pandereta.

AC. De quina manera creus que la tradició musical impacta en la identitat valenciana?

LM. Crec que la tradició musical és part de la gran cultura que tenim com a país i, per aquest mateix motiu, forma part de la identitat valenciana. La identitat és allò que ens fa ser com som, allò que ens defineix com a societat, en este cas, i com a grup que segueix unes determinades tradicions. Per això, no hem d’evitar parlar sobre la música tradicional quan parlem d’identitat valenciana o, encara millor, com a identitat de poble.

AC. Si fas alguna col·laboració amb una societat musical, com t’agradaria que fora?

LM. Si fera alguna col·laboració m’agradaria que fora amb algun o alguna artista que admire i, sobretot, que siga un repte i, de la mateixa forma, que em represente.

ALTRES NOTÍCIES