L’ànima musical d’un poble: Castell de Castells

COMPARTIR:1

La Unió Musical “La Primitiva” de Castell de Castells va complir 100 anys en 2021 i la FSMCV així el va reconéixer en la seua última Assemblea.

1923
1923

Miguel Andrés Perales és el seu actual president i ens ha transmés les seues impressions i sensacions respecte a estar al capdavant d’una societat amb tanta història.

“La meua etapa com a president de la Unió Musical “La Primitiva” de Castell de Castells va començar a gener de 2020, ara fa 3 anys. Uns anys marcats pels diferents contratemps, veure esvanir-se l’activitat de les bandes de música entre el dubte i la incertesa de la tornada. Tanmateix, 2021 va ser i serà un any per recordar en la nostra història. Celebràrem el primer centenari de la nostra Unió Musical, 100 anys fent música. Per a mi és un orgull i al mateix temps, una responsabilitat, ser el president en un moment tan especial, moment que mai oblidaré”.

Siga qui siga el president/a en un futur, ens espera seguir fent bona música per tot arreu, projectes, convivències, fer família i gaudir de la música. El dia a dia de la banda és un repte a superar, molta feina, diferents opinions, però quan ens disposem a tocar, ja no som molts, som un mateix.”

El propi Miguel signa aquesta breu història de la Unió Musical “La Primitiva” de Castell de Castells:

No tots els pobles poden dir el mateix. Castell de Castells, localitat muntanyenca de la Marina Alta, ha propiciat durant un segle intenses vivències musicals. I ha sigut tan especial la relació entre “la música de Castells” i el seu poble, que ha esdevingut l’ànima artística i autèntica de la localitat. De fet, molta gent coneix el municipi per haver vist i escoltat la banda de Castells en moltes actuacions i concerts, per tota la província d’Alacant i més enllà. La música és la primera institució cultural del poble. Constitueix un aglutinant de joves i veterans al voltant d’un projecte artístic, intergeneracional i emotiu –anímic–, que, a més, ajuda a lluitar contra la despoblació de l’interior.

Un mestre d’escola, un capellà i un guàrdia civil retirat, amants de l’art musical, afavoriren la gènesi de la societat musical el 1921, de fet, i el 22 d’abril del 1923, de dret, amb el nom de La Lira. S’adquiriren instruments, s’aprovà un reglament i es llogà la tercera planta d’una casa per als assajos. El 1932, després d’una primera crisi, motivada per l’emigració laboral dels joves, es refundà com amb el nom de Juventud Artística. La guerra comportà un nou parèntesi, amb reconstitució ulterior i adopció de diferents noms: La Lira de Santa Cecília (1944) i La Primitiva (1952), amb 26 instrumentistes. Les dècades del 1940-1960 foren un temps de gran esplendor. Els músics recorrien a peu, o en furgonetes i camionets –evitant sempre la Benemèrita– els pobles de tota la Marina, la Safor i les muntanyes. També anaven a les Falles de València i Dénia, i a les Fogueres d’Alacant, i als Moros i Cristians d’Alcoi, etc. Comptaven amb versàtils intèrprets de missa solemne, que a la nit eren cantants de bailables.

Com era un poble de llauradors, tenien més llibertat d’horari que ara. El calendari era trepidant, en especial en estiu. Una crisi a mitjan dels setanta se superà ràpidament recorrent a l’alumnat de les escoles, xics i xiques (1975), i l’heroica música de Castell de Castells tornà a recórrer els pobles. Ara mateix, l’agrupació viu un moment d’esplendor: 60 membres, una banda jove de 20 integrants i 48 educands de solfeig. La dirigeix, provisionalment, Pau Climent. Realitza tres o quatre concerts a l’any, efectua gravacions (A Castells, De fang…) i fa que Santa Cecília siga una de les festes principals del poble.

La música de Castell de Castells ha obtingut diferents premis en les dècades del 1990-2020, a Banyeres de Mariola, Sax i altres localitats. Així mateix, sol participar amb èxit en certàmens provincials. Superada l’etapa pandèmica amb ganes i il·lusions, la societat musical ha celebrat successius actes per commemorar el centenari: redisseny de la identitat corporativa, concerts extraordinaris; estrena del pasdoble Músics del XXI, de José Rafael Pascual-Vilaplana, i un llibre d’història de l’agrupació, que es publicarà pròximament.

ALTRES NOTÍCIES

ALTRES NOTÍCIES