El Ateneu Cultural Ciutat de Manises va ser guardonat en 2021 amb el premi EUTERPE de FSMCV a la inclusió en les societats musicals.
Aquesta societat musical nascuda en 2008 té un projecte de vida que consisteix en la millora de la societat utilitzant l’art com a fil conductor.
El seu objectiu diferenciador és inculcar valors com la cultura de l’esforç, la paciència, la tolerància, la responsabilitat i corresponsabilitat, la creativitat, el treball cooperatiu, la humilitat, la generositat, la solidaritat, l’agraïment i la felicitat Aquesta és la seua clau, ser una família i sentir-te com a casa.
El Ateneu té una trajectòria molt àmplia en el camp de la inclusió social, realitzen classes de batucada en el Centre Ocupacional Francisco Esteve a Paterna, Musicoteràpia en la Residència San Francisco i Sant Vicent de Manises i classes d’Etnomusicologia (batucada) que imparteixen en la seua seu, entre altres projectes.
L’equip directiu està compost per María Devis Rodríguez, José Vicente Fuentes Castella i de manera transversal per tot el claustre de professorat.
José ens parla de la rebuda del premi: “Per a mi va tindre un grandíssim significat. En primer lloc perquè vol dir que el camí que triem en la nostra visió i missió de Societat és encertat i funciona. En segon, perquè dona visibilitat al nostre humil i afectuós treball. En tercer lloc perquè es demostra que es pot aconseguir una societat millor treballant la intergeneracionalitat, la inclusió, l’educació emocional, el sentiment de pertinença, el pensament crític, utilitzant com a eix transversal l’art. I finalment, perquè, principalment, a les persones amb diversitat funcional que van participar en l’acte de lliurament va ser un moment d’èxtasi emocional. Em fa sentir molt bé que el nostre treball siga reconegut i em fa molt feliç saber que soc el director de tot este projecte”.
Rebre el Premi EUTERPE per a ells va ser donar visibilitat als seus alumnes. Alumnes com Aldahir José Medina que va donar amb aquesta societat a través del boca a boca i de no veure satisfetes les seues necessitats en cap altre lloc. Aquest músic compta amb un nombre menor de dits de l’habitual a la mà dreta, cosa que no li impossibilita per a tocar el piano ja que el supleix amb motivació, agilitat, paciència i perseverança. Va ser en l’agrupació manisera on va poder desenvolupar el seu vessant musical ara fa ja 12 anys. Actualment continua aprenent, però ara amb el trombó de vares.
Aldahir ens parla dels projectes que estan duent a terme actualment “Continuem amb el nostre Curs Internacional de Música Antiga (Mu..aN). També amb el nostre festival I Ara Què? Aquest festival m’agrada molt per la proximitat, l’entretingut, didàctic i educatiu que és. Aquest en concret es destaca perquè realitza encàrrecs compositius a autors vius actuals de renom nacional i internacional amb la finalitat d’estrenar les obres en presència de l’autor. El fantàstic d’aquest esdeveniment és que els assistents poden realitzar preguntes als músics i compositors, la qual cosa fa un festival entretingut, divertit”.
Per al manteniment d’una entitat concorde a la realitat del seu moment existeix el Principi de Canvi Generacional. A tenor d’aquest el Ateneu ha creat la Junta Jove , formada per adolescents que han viscut i experimentat la realitat social i filosòfica de l’entitat, amb la finalitat de crear referents, actualitzar la societat, donar veu i responsabilitat a la joventut; sent l’encarregada del canvi social del futur. A més, sota aquest principi, s’estableix que els joves que obtinguen les titulacions corresponents substituiran al professorat actual de l’entitat, garantint un cicle i la renovació.
El Ateneu també és molt actiu en xarxes socials: Facebook, Instagram, Tiktok i la web. La gestió és a càrrec de tres persones que treballen en elles per igual, un associat, un membre de la Junta Jove i un membre de la Junta Directiva. Els seus seguidors compten també per a ells com a membres de la seua extensa família.
https://www.instagram.com/ateneumanises/