La Unió Musical d’Alaquàs recupera una obra perduda de Salvador Giner

COMPARTIR:1

Des que en 2010 Vicente Galbis i Hilari García van elaborar el catàleg d’obres completes de Salvador Giner, patriarca de la música valenciana del segle XIX, diversos són els descobriments de nous materials d’algunes obres les partitures de les quals no s’havien aconseguit localitzar.

Amb el número 363 apareixia una Marcha al Santísimo Sacramento per a banda de música, que va ser estrenada per la Banda de los Veteranos de la Libertad a l’Església de Sant Joan del mercat de València el 30 de maig de 1880, segons la premsa de l’època.

Gràcies a la investigació de l’extens arxiu de la Unió Musical d’Alaquàs dins del treball per al seu doctorat sobre la història d’aquesta banda dut a terme per David Gómez Zambrano, es va localitzar el material complet d’aquesta marxa, que ha sigut digitalitzat i enregistrat per la banda.

«No som conscients dels tresors que guarden els arxius de les societats musicals de la nostra comunitat, per sort, cada vegada hi ha més projectes que indaguen en el repertori escrit per a banda de música, com Música a la Llum dependent de l’IVC», afirma l’investigador.

Juntament amb ella, s’han recuperat dues marxes més per a la festivitat del Corpus, del mateix títol i que utilitzen també com a motiu principal el Tantum ergo, última part de l’himne eucarístic Pange lingua, tan important en esta festivitat.

Una d’elles és del compositor i músic militar Carlos Llorens Robles (1816-1862), una figura hui pràcticament oblidada però imprescindible en la seua època, que va compondre aquesta marxa en agost de 1860 per presentar-la a Isabel II i que substituïra la marxa reial en qüestions religioses, separant així els honors divins dels reials.

L’altra és del músic d’Alaquàs Juan Peyró Peyró, nascut en 1796 i que va pertànyer a la Milícia Nacional de València com a músic, un dels possibles fundadors de la banda local.

El passat diumenge es va dur a terme l’enregistrament de les tres marxes amb la direcció de Mikael Celda. «La banda està en bona forma artística i el compromís dels músics és excepcional, com demostra reunir-se un diumenge per dur a terme projectes d’envergadura com l’enregistrament d’algunes peces». Mikael porta al capdavant de la banda un any: «Esperem que prompte s’assoliran objectius importants que tenim dissenyats per a l’agrupació que té un gran potencial».

ALTRES NOTÍCIES