En el nom del Mestre: per què a Cofrents hi ha una societat musical dedicada a José Serrano

COMPARTIR:1

L’Entidad Musical Maestro Serrano de Cofrents va finalitzar 2023 commemorant el 150 aniversari del naixement de José Calixto Serrano Simeón, el gran mestre que dona nom a la societat. Per a això va celebrar un concert amb un repertori íntegre del Mestre Serrano, comptant amb la presència d’autoritats locals; de la presidenta comarcal de FSMCV, Elvira Piera; i del president provincial de FSMCV, Joan Bocanegra.

Però, quan i per què aquesta banda va decidir adoptar el nom del Mestre?

La banda de música de Cofrents va nàixer a principis en 1901, però no sempre ha portat en el seu nom al Mestre Serrano. Abans de la Guerra Civil, la banda estava dirigida per Aurelio Correcher. Amb l’inici de la guerra, en 1936, la formació, com tantes altres, va deixar de tindre activitat. Aquells anys només alguns dels músics de la banda feien actes esporàdics. L’aleshores director va cedir la batuta a un dels seus alumnes més avantatjats, Emiliano Guigó, pels seus coneixements musicals i la seua passió pel poble. Guigó va ser animat a reprendre l’escola d’educands en 1952, la qual donaria prompte els seus fruits i l’any 1955 la banda ja tornava a realitzar actes de manera oficial.

Un dia, Guigó va decidir anar a València a informar-se per a registrar la banda de música de manera oficial. A la ciutat li van dir que la banda havia de ser registrada amb un nom concret. El director de la banda de Confrents va pensar en l’admiració que el seu amic i antecessor, Aurelio Correcher, professava al Mestre Serrano.

D’eixe mode, en 1957 la banda de música de Cofrents es va registrar oficialment com a Entitat Musical Mestre Serrano de Cofrents, un nom original dins de les societats musicals federades a la Comunitat Valenciana. Poques inclouen, en la seua denominació, el nom d’un compositor.

Hui dia, la Societat Musical conserva la bandera brodada amb Entidad Musical Maestro Serrano. Esta té un corbatín verd amb les lletres brodades a mà en les quals es pot llegir el nom de l’entitat i el de Conchín Correcher, la cofrentina que el va brodar.

Per això, en el concert d’homenatge al Mestre Serrano també es va retre homenatge als qui van fer que la banda de Cofrents porte el seu nom: a Aurelio Correcher i a Emiliano Guigó, els qui van lluitar en temps difícils perquè la música acompanyara al seu poble i continuara obrint-se pas com a cultura vertebradora de Cofrents.

En este tribut es va comptar amb la presència de Dorisa Guigó, filla d’Emiliano Guigó, i amb Conchín Correcher, la cofrentina que va brodar aquell primer corbatín. Perquè la història d’esta banda continue escrivint capítols, Conchín i Dorisa van penjar un nou corbatín a la bandera.

ALTRES NOTÍCIES