Un concert a l’altura del Mestre: la Jove Banda Simfònica de la FSMCV homenatja a José Serrano en la seua terra

COMPARTIR:1

Golondrina de Madrid va ser l’última obra composta pel Mestre Serrano i estrenada de manera pòstuma amb arranjament del mestre Jose M. Izquierdo. Es va escoltar per primera vegada en el Teatro Calderón de Madrid tres anys després de la desaparició del compositor. Serrano s’havia convertit en un dels grans referents del gènere líric a Espanya, un mite de la sarsuela.

Les notes d’eixa obra pòstuma van sonar de nou divendres passat a casa del mestre, del qual s’esgota l’any que commemora el seu 150 aniversari. Va ser durant el doble concert de Música a la Llum, protagonitzat per la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, amb la direcció de Rafael Grau.

Música a la Llum, patrocinat per CaixaBank i organitzat per l’Institut Valencià de Cultura juntament amb FSMCV és el projecte que col·labora amb les societats musicals en la la conservació, posada en valor i difusió de l’esplèndid patrimoni cultural custodiat en els seus arxius.

Cada any artístic de la Federació conclou amb el concert de Música a la Llum per part de la Jove Banda Simfònica i esta vegada, a més, la unitat artística va oferir una doble actuació: al migdia van actuar precisament en el Teatre Serrano de Gandia i, a la vesprada, en el Centre Cultural Bernat i Baldoví de Sueca, on va nàixer el mestre en 1873.

Tribut a sarsuelistes valencians

El programa del concert, del qual formava part Golondrina de Madrid, suposava un homenatge a sarsuelistes valencians que van ser divulgats en Harmonía, una revista de música creada pel músic Mariano San Miguel que entre 1916 i 1962, mitjançant una subscripció, va oferir a les bandes de tota Espanya selecciones de partitures d’un repertori assequible i popular.

El concert La revista Harmonía i els sarsuelistes valencians incloïa la faula de La labradora i l’intermedi de La barbiana, de Leopoldo Magenti; una fantasia sobre El capricho de una reina i la masurca de Las maravillosas, de Soutullo y Vert; el vals de Me caso en el mar, de Manuel Penella; la jota de La cuna, de Ruperto Chapí; una fantasia sobre ¡Ave, César!, de Vicente Lleó, i una fantasia sobre l’esmentada Golondrina de Madrid.

En la recuperació de les partitures han col·laborat diferents societats musicals i estudiosos, com la Societat Musical Filharmònica Alcudiana, la Sociedad Musical La Paz de San Juan, La Societat Musical l’Artística Manisense, la Sociedad Musical Santa Cecilia de Requena, Frederic Oriola i Marcial García Ballesteros.

ALTRES NOTÍCIES