Intel·ligència artificial i creació musical: 4 reptes als quals parar atenció

COMPARTIR:1

La intel·ligència artificial (IA) ha generat un gran interès en el món de la música, especialment en les societats musicals, on els músics busquen noves formes d’exploració creativa. Si bé és cert que la IA ofereix possibilitats emocionants, també existeixen inquietuds i debats al voltant del seu impacte en la creació de peces musicals.

Pot generar melodies com un músic?

En primer lloc, la generació automàtica de melodies i arranjaments mitjançant algorismes de IA planteja preguntes sobre l’originalitat i l’autenticitat en la música. És possible que les composicions generades per màquines arriben a ser del nivell de les creades per músics humans? La falta d’intenció i experiència humana pot ser percebuda per l’oient més atent, la qual cosa pot restar valor a l’obra.

Pot fer perdre la diversitat musical?

A més, l’ús d’algorismes d’IA per a analitzar i classificar composicions pot portar a una estandardització excessiva en la música. Si els músics es basen en les recomanacions de la IA per a perfeccionar les seues obres, es perdrà la diversitat i l’originalitat en la música? Existeix el risc que es produïsca una homogeneïtzació d’estils i una disminució de l’experimentació i la innovació.

De qui són els drets d’autoria?

D’altra banda, la simulació d’estils i gèneres musicals a través de la IA pot generar preocupacions quant a l’apropiació cultural i la falta de coneixement profund sobre les tradicions musicals. És ètic que una societat musical interprete una obra en un estil que no li pertany culturalment, simplement perquè la IA l’ha generat? Això planteja qüestions de respecte i autenticitat en la interpretació musical.

Pot crear bretxes tecnològiques?

És important considerar que la intel·ligència artificial pot amplificar les desigualtats existents en la indústria musical. Si només aquells amb accés a la tecnologia i recursos per a desenvolupar i utilitzar la IA poden beneficiar-se d’ella, es corre el risc que es perpetuen les disparitats entre els músics de societats musicals. La falta d’accés equitatiu pot limitar les oportunitats d’alguns artistes i exacerbar les bretxes existents.

Si bé la intel·ligència artificial ofereix noves oportunitats en la creació musical, també és necessari abordar les preocupacions i els debats que sorgeixen al voltant del seu ús. És important que les societats musicals reflexionen sobre l’equilibri entre la col·laboració entre humans i màquines, la preservació de l’autenticitat i la diversitat musical, i l’ètica en l’apropiació cultural. La intel·ligència artificial té el potencial de transformar la creació musical, però el seu impacte ha de ser avaluat críticament i enriquit amb la perspectiva i la sensibilitat humanes.

ALTRES NOTÍCIES