En 2022, la FSMCV va reconèixer la trajectòria de la Societat Musical La Paz de Sant Joan d’Alacant. A més del reconeixement d’aqueixos 150 anys de marxa, la Societat va rebre el premi Euterpe, com a entitat impulsora de projectes d’inclusió social en les societats musicals promovent projectes que mereixen ser difosos com a referents dins del col·lectiu.
Premi Euterpe
Concretament el projecte premiat a la Societat Musical La Paz, que té com a eslògan “Creure, Crear, Créixer”, té per objectiu contribuir a crear una estructura social i actual, en la seua organització i en els seus valors, que responga a les necessitats de tots els ciutadans garantint les mateixes oportunitats sota el mateix llenguatge, la música.
La Paz impulsa des de l’any 2008 la cohesió social on els seus components aprenen a conviure , a apreciar les diferències i a integrar a totes les persones dins d’un mateix col·lectiu, perseguint de manera conjunta un objectiu comú: la inclusió social.
L’entitat va començar a formar l’any 2010 a tot el professorat del seu centre elemental “Maestro Climent” i del conservatori professional “Vila de Sant Joan” amb la finalitat d’impartir els ensenyaments musicals a discapacitats visuals i cecs. Les línies de col·laboració en els últims anys amb centres com l’Hospital Universitari de Sant Joan d’Alacant, la Llar Provincial, el Centre Infanta Elena, el Centre Sant Rafael, i el Centre Doctor Esquerdo entre altres, s’han beneficiat de l’obstinació i treball d’un gran equip humà bolcat en un gran projecte social i educatiu, que també abandera un programa pioner a la província d’Alacant en col·laboració amb l’ONCE.
En l’espai de l’aula específica de necessitats educatives especials es realitzen adaptacions curriculars individualitzades -solfeig adaptat i condicions especials amb l’instrument- per a tot l’alumnat que presenta algun tipus de dificultat en l’aprenentatge: trastorns generalitzats del desenvolupament, síndrome de Down, síndrome de Williams-Beuren o retards educatius de diferents etiologies.
També cal destacar el programa d’estimulació musical dirigit a persones de la tercera edat, persones amb discapacitat física i intel·lectual, persones amb trastorns mentals de qualsevol envergadura i sensibilitzar musicalment a nadons prematurs de 0-3 anys, amb activitats on la música siga la part més important, tractant d’estimular cerebralment a aquestes persones, perquè al mateix temps augmente la seua autoestima i el seu sentiment de pertinença a un grup.
150 anys d’història de la Societat Musical La Paz
La Societat Musical La Paz es troba entre les entitats musicals amb més solera de la Comunitat Valenciana i la seua labor no ha sigut només la de portar la música als cors dels santjoaners sinó també la d’educar aprenent a tocar un instrument.
La mostra que Sant Joan posseeix una bona tradició musical és la banda, que des de la seua fundació l’any 1871 sempre ha format part de la seua història. El 12 de febrer de 1984 va ingressar en el món de l’associacionisme de manera oficial signant l’acta de fundació de l’entitat sense ànim de lucre ‘Societat Musical La Paz de Sant Joan d’Alacant’.
Sobreïxen dos grans projectes educatius en el si de l’entitat. D’una banda, l’escola elemental Maestro Climent, dirigida per Francisco Clemente Esquiva, en la qual estudien més de 500 alumnes, i d’altra banda, el centre professional autoritzat de música Vila de Sant Joan dirigit per Álvaro García Lasheras. Tutelades per tots dos centres s’han consolidat huit agrupacions artístiques estables i altres tants grups de cambra, destacant l’Orquestra Simfònica Vila de Sant Joan.
El 19 d’octubre de 2001 li va ser atorgat el Premi ‘9 d’Octubre’, concedit pel col·lectiu Bloc Nacionalista Valencià amb motiu del seu 130 aniversari i per la labor en la difusió de la música al poble de Sant Joan. Sis anys més tard, en el 2007, li va ser concedit a la seua escola de música Maestro Climent el ‘Premi Compromís Social’ per l’executiva comarcal del Bloc.
L’escola elemental Maestro Climent
L’any 2001 es va crear l’escola elemental Maestro Climent amb la finalitat d’ensenyar música a totes aquelles persones interessades. Encara que va nàixer amb la finalitat de promoure un ensenyament sòlid als aspirants a formar part de la banda, l’èxit i la demanda van ser tan aclaparadors que es van haver d’obrir altres línies docents. En l’actualitat compta amb 38 professors amb experiència i titulació acreditada impartint un total de 23 assignatures.
El centre professional de Música Vila de Sant Joan
La societat musical La Paz és titular des de l’any 2010 del primer centre autoritzat d’ensenyament musical de cicle mitjà de la província d’Alacant, el conservatori conegut com a centre professional Vila de Sant Joan. Ací els alumnes poden estudiar, examinar-se i obtindre una titulació de grau professional oficial. Les especialitats instrumentals autoritzades per Educació que ofereix són vent fusta (flauta travessera, oboé, clarinet, fagot i saxofon), vent metall (trompa, trompeta, trombó i tuba), corda fregada (violí, viola, violoncel i contrabaix), percussió i piano.
Integren la banda de música ‘La Paz’ en l’actualitat més de 120 músics. Presideix l’entitat des de novembre de 1999 José Ángel Espinós Sanjuán. Des de maig del 2010 la plaça de director titular de la banda de música està en possessió de Joan Espinosa.
La posada en marxa del conservatori professional ‘Vila de Sant Joan’ del qual és titular la societat musical ‘La Paz’ i l’elevat volum d’alumnes, instrumental i agrupacions artístiques que fan ús de la mateixa sala d’assajos que la banda titular, la qual també creix considerablement en nombre de músics, fa que l’acadèmia es quede xicoteta. La integració del Orfeón Sant Juan i de la coral Nuevo Amanecer el dia en el si de l’entitat musical, així com l’adquisició del Refugio Jazz Club, possibiliten juntament amb la cessió de les instal·lacions municipals del carrer Manuel Amorós, que l’entitat dispose d’altres tres sales d’assajos per a les agrupacions corals i altres tants grups de cambra.
La Paz continua en 2022 amb la commemoració del 150 aniversari, celebrant esdeveniments de gran calibre com el cicle de música sacra “Sant Joan Baptista” que aspira a ser un referent musical igual que el cicle de música antiga “Sancti Iohannis”, l’enregistrament en directe del tercer volum de la col·lecció “Música per al Poble de Sant Joan” en el qual es pot escoltar les noves composicions de les Set Mirades Musicals sobre “El Canto de Los Dolores” del mestre Goñi o els concerts estiuencs del III Festival Internacional de Jazz. També s’ha organitzat el Rèquiem de Mozart amb l’Orquestra Simfònica i les corals d’Ibi, Onil i Sant Joan.
Aquests importants esdeveniments ratifiquen indiscutiblement a Sant Joan com un referent musical a la província d’Alacant amb una gran varietat d’estils consolidats: música de banda, simfònica, coral, cambra, i les grans apostes de música antiga, música sacra i música moderna.
En 2022 es gravà el quart volum en el qual s’inclouen entre altres , el pasdoble ‘Societat Musical La Paz’ de Ferrán Campos-Valdés, pasdoble guanyador del tercer certamen de composició “Sant Joan d’Alacant” en honor als 150 anys de la fundació de la banda de música La Paz, ‘Sesquicentenari’, obertura de Joan Enric Canet composta per encàrrec per a celebrar l’aniversari i el nou pasdoble himne de les festes.
L’edició de les partitures i del posterior CD de la col·lecció ‘Música per al Poble de Sant Joan’ comptarà, com en els anteriors exercicis, amb el segell editorial i discogràfic de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana: FSMCV-PRODUCCIONS i FSMCV-EDICIONS.