Paco Roca i “La Família Musical”

COMPARTIR:1

Paco Roca i “La Família Musical”

“La Família Musical” és el còmic que ha dibuixat Paco Roca per a la FSMCV. En ell ens compta el lloc que ocupen les Societats Musicals en la nostra Comunitat. Després de presentar-ho en la seu de la Federació, Al Compàs ha pogut entrevistar aquest autor que ens explica els detalls d’aquesta novel·la gràfica, que és la primera d’una sèrie. 

Com sorgeix el projecte “La Família Musical”? 

Ha sigut un encàrrec de la Federació. Ens reunim per a parlar d’aquest projecte juntament amb l’agència Districte, parlem de realitzar un xicotet còmic que posara en valor el treball de les Societats Musicals de la nostra Comunitat. Em va semblar un projecte molt divertit de fer i em van donar llibertat absoluta per a contar aquesta història com volguera.

Qui és Sabina? 

Sabina és la meua filla, té deu anys i és més o menys com la dibuixe en el còmic. Li agrada escoltar música i toca el piano i la flauta. 

Com arribes a crear aquest personatge?

En aquesta història volia contar la relació entre diferents generacions al voltant de la música. Vaig pensar que usar un avi i la seua neta podria funcionar bé. Necessitava que el personatge estiguera desubicat, preadolescent i tancat a la seua habitació. Però que, gràcies a la música, com li havia ocorregut també al seu iaio quan era xicotet, s’integra en un nou entorn.

Paco Roca treballant en “La Família Musical”

Quins valors has volgut plasmar en la teua obra?

El títol ja el deixa clar, les bandes de música són una segona família on es troben valors com la integració, la igualtat, la mescla generacional… D’altra banda, també he volgut plasmar la importància de la música com a forma d’expressió que ens ajuda a créixer com a persones, i la importància a nivell social en tota la nostra Comunitat de les Associacions Musicals.

És un projecte molt complet i adaptat al moment, amb codis QR, totalment digitalitzat… Això li aporta un valor extra?

Vivim en una societat visual i cada vegada més digital. Les tauletes i mòbils ens connecten amb el món en tot moment i lloc. Aquesta opció digital permet tindre accés al còmic en tres idiomes en qualsevol moment i en qualsevol lloc en el qual ens trobem, la qual cosa permet una difusió enorme.

Tu has formart part a alguna Societat Musical? 

M’hauria encantat, però no. La meua gran frustració és no saber tocar cap instrument, així que no descarte fer-ho en un futur.

Com a valencià, què significa per a tu aquest univers de les Societats Musicals valencianes?

En aquesta terra no arribem a ser conscients de l’acostumats que estem a la música i a les bandes, són presents en les nostres vides de manera constant. Un dels meus primers records és escoltar emocionat a la banda de música de la falla del meu barri. Fins i tot encara m’emocione veient desfilar una banda.

Per a endinsar-te en aquest món, has tingut ajuda o assessorament per part de la FSMCV o d’algun músic?

Per descomptat, ha sigut un treball d’equip entre la Federació, l’agència Districte i jo. Junts parlem de per on podria anar la història i després he necessitat de l’assessorament de la Federació per al tema musical i també en tot el referent a la importància de les Societats en la cultura de la Comunitat Valenciana.

Alguna cosa que t’abellisca afegir…

Potser parlar que aquest còmic és el primer d’una sèrie. Espere que aquest còmic siga el començament d’una llarga amistat entre música i còmic, i que dins d’un temps aparega un segon còmic fet per un altre autor valencià.

ALTRES NOTÍCIES