Músics amb D.O: Elena i Javier Biosca

COMPARTIR:

Elena i Javier Biosca Bas els uneix el parentiu, ja que són germans, però també la música, i l’haver d’eixir d’Espanya per a avançar en les seues carreres.

Tots dos van començar la seua vida musical en la Societat ‘La Primitiva’ de Rafelbunyol. Actualment Elena és clarinetista de la Kärnten Sinfonieorchester (l’Orquestra Simfònica de Caríntia) al sud d’Àustria i Javier està en període de prova de fagot solista en l’Orquestra de la Ràdio Nord d’Alemanya, amb seu en la Elbphilharmonie d’Hamburg.

A. C. Com recordeu els vostres començaments en la Primitiva de Rafelbunyol?

Elena. Des dels 9 anys forme part d’aquesta societat i des de llavors he viscut molt bones experiències que sempre porte amb mi. Allí he passat mil instants, recorde moments de no poder parar de riure en un assaig, mil hores d’estudi en el Musical… durant un temps va ser quasi la meua segona casa.

Javier. Vaig començar a estudiar a l’escola de música de Rafelbunyol amb el professor Jaume Iborra Esteve. Al principi recorde donar les classes de fagot a l’escola municipal del poble ja que les instal·lacions de la banda eren molt reduïdes. Però als pocs anys ja es va inaugurar l’actual escola de la música, on he passat moltíssimes hores, ja siga estudiant i assajant com també sopant i passant-ho bé amb la gent de la banda i la societat.

A. C. Quin instrument vau triar cadascun i per què?

Elena. Jo vaig triar el clarinet perquè és l’instrument que mon pare toca i de xicoteta sempre l’escoltava fascinada en estudiar o tocar amb la banda, així que no m’ho vaig pensar ni un minut a l’hora de triar l’instrument.

Javier. Jo no tenia ni idea del que era un fagot fins que vaig obrir la caixa. Jo volia la percussió, però crec que ja no quedaven més places.

Elena i Javi de xicotets en la casa de música de la banda

A. C. Com sorgeix l’oportunitat de desenvolupar-vos professionalment fora d’Espanya?

Elena. Gràcies al programa d’intercanvi Erasmus. Jo estudiava en el conservatori Superior de Música de València i sempre he tingut curiositat per conéixer altres cultures i diferents maneres de veure la música, així que em vaig anar a la Universitat de Música de Graz (Àustria) i a l’any següent vaig entrar a fer el màster en el Conservatori Superior de Viena, d’això ja fa 8 anys. I a Àustria m’he quedat. Així que, he de donar les gràcies al programa d’intercanvi Erasmus i també gràcies als meus pares, que sempre ens han donat suport

Javier. Quan vaig acabar la carrera a l’Escola Reina Sofia de Madrid em vaig presentar a les proves per a estudiar el màster en la Universitat Hanns Eisler de Berlín, les proves van ser bé així que me’n vaig anar a Berlín després de l’estiu.

A. C. Ha sigut important “La Primitiva” per a arribar fins on esteu?

Elena. Sense cap dubte, tant l’Escola de Música de ‘La Primitiva’ de Rafelbunyol com la banda i les altres formacions han sigut clau en la meua formació musical. La societat musical ens ha donat suport en tot moment, ens ha oferit sempre un professorat de moltíssima qualitat que ens ha animat sempre a seguir endavant, ens ha motivat a participar en concursos i oferit classes de música de cambra ja des de molt prompte, així com tocar en orquestra o cantar en el cor, ens ha donat l’oportunitat d’utilitzar unes les instal·lacions del Musical, on hem estudiat moltíssimes hores. Gràcies a tota la gent que està darrere d’aquesta societat treballant perquè tot funcione, nosaltres hem pogut tindre una educació musical de moltíssima qualitat. Quan te’n vas a l’estranger t’adones del paper tan important que juga la societat musical, com d’important és tindre una bona base per a a partir d’ací continuar formant-te. A més, he de dir que els alumnes en les societats musicals aconsegueixen un nivell musical molt major que en altres països.

Javier. Sense cap dubte. Són moltíssimes les facilitats i les prestacions que se’ns han brindat des de la societat musical. Hem pogut estudiar a l’escola qualsevol dia a pràcticament qualsevol hora. Ens han oferit un professorat i una formació de qualitat. Ens han motivat a desenvolupar-nos com a músics, per exemple, animant-nos a participar en concursos d’interpretació.

A més, la banda juga un paper crucial per a gaudir de fer música en grup, ja que passes hores i hores juntament amb els altres músics de la banda, i es creen uns llaços i amistats que es queden per sempre.

A. C. Teniu contacte amb ‘La Primitiva’ de Rafelbunyol en aquests moments?

Elena. Clar, els meus pares formen part de la directiva des de ja fa molts anys i nosaltres, sempre que podem, anem als concerts. Per als certàmens o concerts importants volem fins i tot extra per a poder tocar.

Javier. Per descomptat. I espere que sempre siga així.

Amb la orquestra de la Generalitat Valenciana JOGV 2013

A. C. Quins plans de futur teniu?

Elena. Continuar gaudint de tocar en l’orquestra, ampliant tant el repertori operístic com simfònic i seguir sempre en contacte amb la Societat Musical de Rafelbunyol.

Javier. Ser feliç allí on em toque estar.

Categorías

Categoríes