Mar i muntanya es fusionen a la Plana Baixa

COMPARTIR:

Díhuit municipis conformen la Plana Baixa, a la provincia de Castelló, una comarca amb una gran història musical i el principal atractiu de la qual és una fusió turística que et porta de la vora de la mar a la muntanya sense abandonar la comarca.

Són ni més ni menys que vint-i-una societats musicals les que conformen aquesta comarca. La seua presidenta comarcal, Ana María Soria, es mostra orgullosa del potencial i de l’activitat que despleguen durant tot l’any, així com de les seues escoles de música, que van reunir a centenars d’educands fa només unes setmanes en una nova trobada comarcal.

Des del punt de vista musical, La Vall d’Uixó destaca amb tres societats musicals federades, al que s’uneix la presència de dos auditoris amb una programació estable que multiplica l’oferta cultural del municipi, a més de cicles com a Jazz a la Tardor. Onda és un altre municipi on hi ha una sana rivalitat entre les seues dos societats musicals, que desenvolupen una extensa activitat, al costat de Vila-real i el seu auditori, que atrau les mirades per la seua arquitectura interior.

Entre el litoral i zones muntanyenques, la comarca de la Plana Baixa uneix tradició i modernitat, passat, present i futur de la província de Castelló. Amb localitats com Alfondeguilla, Almenara, les Alqueries, Artana, Betxí, Borriana, Eslida, La Llosa, La la Vall d’Uixó, Moncofa, Nules, Onda, Ribesalbes, Suera, Tales, Vila-real, Vilavella i Xilxes.

Si busquem espais naturals podem preparar-nos a dedicar diversos dies, i ens sorprendran enclavaments com la marjalería d’Almenara o la Serra d’Espadà, protegida gràcies a la seua declaració com a Parc Natural de la Comunitat Valenciana i un dels principals reclams per als amants de la naturalesa i de l’esport, ja siguen ciclistes o senderistes. Una gran riquesa paisatgística es troba en els municipis que conformen aquest territori banyat pel riu Millars.

Les platges de Castelló són un atractiu natural, i durant l’estiu, a més, sonen a banda de música. Almenara, Xilxes i Nules acullen concerts al costat de la platja que fan les delícies dels turistes i locals.

Un recorregut estival per les festes patronals ens porta fins a les cèntriques places de la majoria de municipis, on les bandes locals i altres de la comarca, són protagonistes.

Castell d’Onda

Si parlem de patrimoni és obligatori visitar el Castell de les 300 Torres d’Onda, un monument en tan perfectes condicions que després de més d’onze segles d’història continua en peus rebent a visitants i albergant grans esdeveniments. Aquest estiu torna a acollir ‘Un estiu al castell’, que estarà actiu fins al 24 de setembre, sent testimoni de les visites teatralitzades, tallers d’arqueologia, i activitats com ‘Onda sota les estreles’ o ‘Ple de titelles’.

Del Castell d’Onda podem passar al de Xivert i a l’ermita de Santa Llúcia d’aquest municipi, i si ens acostem fins a Borriana podem gaudir d’una immersió en la seua història a través dels tres recorreguts proposats com són la ‘Borriana Medieval, la Històrica i la Modernista’, que ens permetran conéixer el patrimoni i traços de la història de la ciutat a través d’alguns dels seus monuments més emblemàtics, com el campanar, el refugi antiaeri del Camí d’Onda, la Torre i muralla medieval de la jueria del carrer Sant Pasqual o els diferents edificis i elements modernistes del centre històric.

Coves de Sant Josep, La Vall d’Uxo

Si busquem una cosa diferent no podem deixar de visitar les Coves de Sant Josep, a La Vall d’Uixó, el riu subterrani navegable més llarg d’Europa, que es pot recórrer amb barca, i que et transporta fins a un altre món durant 45 minuts.

Categorías

Categoríes