Comença una nova edició de la Tardor Musical de la Unió Musical de Villar

COMPARTIR:

La Unió Musical Santa Cecilia (UMSC) de Villar del Arzobispo posa en marxa una nova edició de la seua Tardor Musical, una iniciativa nascuda fa més de dos dècades amb l’objectiu de diversificar l’oferta cultural de la localitat a través d’un cicle de concerts i activitats de divers format, en diferents llocs i escenaris, i així acostar la cultura musical en majúscules al major espectre possible d’espectadors.

Enguany la Tardor comença amb una jornada dedicada al violinista, director i compositor local Timoteo López Pamblanco (1879-1936), coordinada per Daniel Martínez, musicòleg i membre de la banda simfònica de Villar. López Pamblanco va ser un músic molt actiu durant el primer terç del segle XX que va dedicar la seua vida a la direcció de les bandes de Villar del Arzobispo, Requena i Chiva. Violinista de formació i autodidacta en el que a direcció i composició es refereix, va ser alumne de Salvador Giner i Vidal, qui, a més, va ser testimoni en el seu casament. Entre les seues composicions destaquen nombrosos pasdobles, marxes, peces de concert com polcas i valsos i música religiosa. No obstant això, la major part del seu catàleg s’ha perdut, per la qual cosa la labor de recuperar les peces conservades en els arxius de la UMSC i de la Societat Musical “L’Artística” de Chiva ha sigut costosa.

La jornada reunirà a partir de les 5 de la vesprada a diversos experts que abordaran aspectes com El patrimoni documental de la societats musicals a càrrec de Frederic Oriola Velló o La petjada de Timoteo López a Requena: la banda dels «Pamblancos»per Marcial García Ballesteros. Per part seua, Salvador Astruells Moreno parlarà de la Plantilla i instrumental de la Banda Municipal de Villar del Arzobispo al començament del segle XX, mentre que Elvira Asensi Silvestre reflexionarà sobre Les bandes de música valencianes com a agents democratitzadors de la cultura.

Després d’aquestes intervencions Daniel Martínez oferirà la conferència-concerte Villar 1900, un somni de modernitat, que inclourà l’actuació de la banda de Villar dirigida pel seu titular Luis Serrano Alarcón, que reestrenarà diverses composicions de Timoteo López Pamblanco. Concretament es podran escoltar Fantasia sobre temes de sarsuela (1906), els pasdobles 14 d’abril (1931), El 7é de cavalleria (1932), El capot d’or (1935) i Flors i mantilles (1935) i la marxa fúnebre Resfa (s/f).

Paseo Musical i concert en Oviedo de la Banda Sinfónica

La Tardor Musical 2022 continuarà el diumenge 16 d’octubre a les 12 del matí amb el tradicional Passeig Musical que, des de la Plaça de les Flors, portarà actuacions de música de cambra a diversos racons de Villar i conclourà amb l’actuació del Cor de la UMSC sota la direcció de Aurelia Faubel Muñoz en la sala d’actes del Patronat.

El dia 30 d’octubre la Banda Simfònica de Villar oferirà un concert a l’Auditori Príncep Felip d’Oviedo al costat de la Banda Municipal de la capital asturiana. Per a aquest concert tan especial el director Luis Serrano Alarcón ha triat un programa que inclourà una composició pròpia que porta per títol, Carmina, i les obres Octubre rde Eric Whitacre i Gloriosa de Yasuhide Ito.

Ja al novembre, El Patronat acollirà el dissabte 5 una conferència sobre Com ser compositor en el segle XV Itomando com a exemple el mestre de capella valencià Ginés Pérez de la Parra, a càrrec d’Esperanza Rodríguez García, investigadora en la Universitat Complutense de Madrid.

El dissabte 19 es podrà gaudir en el saló de concerts de l’actuació de la Orquestina de la UMSC que interpretarà un repertori de música lleugera (blues, samba, fox, rock, tango…) i d’un grup de la UMSC amb peces de standars de jazz.

Santa Cecilia 2022

Per a l’últim cap de setmana de mes s’ha programat una sessió doble. El divendres 25 a les 19 hores en el saló de concerts de la UMSC actuaran la banda de Música de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València sota la direcció de Ramón Estarlich Espasa i la Banda Juvenil de la UMSC de Villar del Arzobispo dirigida per José Antonio Pérez Alcaide.

Aqueix mateix escenari l’ocuparà el dissabte 26 a les 19 hores la Banda Simfònica per a celebrar el Concert Extraordinari de Santa Cecilia. Amb el seu titular Luis Serrano Alarcón al capdavant es presentarà un exigent repertori que inclourà la interpretació del Concert per a Clarinet nº 2 d’Óscar Navarro a càrrec del solista Julio García Gurrea, dos de les obres interpretades a Oviedo (Carmina de Luis Serrano Alarcón i October de Eric Whitacre) i el quart moviment de la Simfonia nº 1 Titán de Gustav Mahler. A més, durant el concert es donarà la benvinguda als nous músics que s’incorporen enguany a la banda (Lucas Calomarde Cuéllar amb la percussió; Paz Díaz Gálvez amb la flauta, Candela Garay Murgui amb el clarinet i Ángel García Farcas amb el saxofon) i es reconeixerà als integrants més antics de la plantilla.

L’endemà, diumenge, l’entitat commemorarà la festivitat de Santa Cecilia, patrona dels músics, amb diferents actes que culminaran amb un menjar de germanor en les instal·lacions de la Societat.

La Tardor Musical continuarà el diumenge 5 de desembre amb un nou concert en la sala d’actes del Patronat. Una part estarà a càrrec de diferents solistes de la UMSC amb acompanyament de piano i una altra la protagonitzarà un grup de cambra de la UMSC sota la direcció d’Antonio Cruzado García.

La Banda Juvenil de la UMSC dirigida per José A. Pérez Alcaide posarà punt final a aquesta nova edició de la Tardor Musical amb el tradicional concert de Nadal el diumenge 18 de desembre a les 19 hores.

Categorías

Categoríes